Kosovski ministar trebao je danas doći u Srbiju. Zabranjen mu je dolazak

Foto: Hina

POZIV kosovskom ministru vanjskih poslova Bedxetu Pacoliju da danas nazoči skupu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru potaknuo je burne reakcije na srpskoj političkoj sceni, a srpska vlada i službeno je zaustavila njegov dolazak na teritorij Srbije u svojstvu dužnosnika vlasti u Prištini. 

Nekadašnji ministar bez portfelja u srbijanskoj vladi i predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je ranije ovog tjedna već i najavom da će pozvati Pacolija na svečanost Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru izazvao oštre reakcije i upozorenja nekolicine srbijanskih dužnosnika kako je to protivno nacionalnim interesima Srbije.

Srbijanska vlada ujutro je poslala negativan odgovor na zahtjev da Pacoli u svojstvu kosovskog dužnosnika dođe u Srbiju, a premijerka Ana Brnabić upozorila je čelnike BNV-a da se kao predstavnici i dužnosnici tijela nacionalne manjine po zakonu ne mogu baviti politikom.

Ministar obrane Aleksandar Vulin poručio je da boravak Pacolija, "kao ministra vanjskih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a".

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja ocijenilo je "neprihvatljivim" poziv BNV-a direktorima škola u Novom Pazaru, uz najavu dolaska Pacolija u Novi Pazar "u svojstvu dužnosnika nepriznatih prištinskih vlasti". 

Razočarani odlukom vlade u Beogradu i porukama državnih dužnosnika i institucija, iz Pacolijeva ureda reagirali su izrazivši "žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dopusti posjet ministra Bedxeta Pacolija Novom Pazaru".

U priopćenju se navodi kako su u Prištini "uvijek postupali sukladno Sporazumu iz Bruxellesa o posjetima visokih dužnosnika", poštujući potrebne procedure.

Nakon tih reakcija i velike pozornosti koju su cijelom slučaju tijekom dana posvetili beogradski mediji, BNV je poslijepodne odustao od svih predviđenih manifestacija i otkazao ih.

Pacoli je bio pozvan da na večerašnjoj tribini BNV-a u Novom Pazaru govori o temi "Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i suradnje na Balkanu".

Pročitajte više