Volkswagen obustavio proizvodnju Golfa GTI, a razlog je očekivan

Foto: Volkswagen

JOŠ jedan bolid povlači se s tržišta.

Volkswagen je zbog skorašnjeg stupanja na snagu rigoroznijeg WLTP standarda emisije ispušnih plinova primoran obustaviti prodaju Golfa GTI, javlja britanski Autocar. Posljednje informacije govore kako se povlači osnovni GTI, ne i Performance izdanje, a na tržište će se vratiti tek s novom, osmom po redu generacijom modela. Na to nećemo trebati dugo čekati jer novi Golf VIII na tržište dolazi već dogodine.

Kad su kućni sportaši u pitanju, WLTP je već okinuo po nosu R izvedbu Golfa te Leona Cupru, koji su izgubili po 10 KS. Njemačka autoindustrija prerano je izgubila i BMW M3 te određene izvedbe serije 7, Porsche je također reagirao, a očekuje se i odlazak još nekih izvedbi. Jedino je još nepoznato što će biti s Octavijom RS koja s Golfom GTI dijeli motorizaciju. Preko granice je reagirao Peugeot i iz istog razloga ukinuo 308 GTI.

Podsjetimo, WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) na snagu stupa u rujnu kada će zamijeniti raniji NEDC (New European Driving Cycle) standard. Osjetno je stroži i točniji jer uključuje realna testiranja automobila na cestama.

Pročitajte više