Njemačka novinarka o navijanju za Hrvate: ''Ludo se zaljubiš, a onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike''

DANIJELA Pilic njemačka je spisateljica i novinarka, čiji su roditelji porijeklom iz bivše Jugoslavije. Objavila je nekoliko knjiga, a za njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) povremeno piše kolumne. Najnoviju je posvetila svojem navijanju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i razočaranju koje je uslijedilo zbog forsiranja Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometaša u Zagrebu.

“Četiri tjedna je naša autorica, koja ima hrvatske korijene, navijala za Vatrene, viceprvake na Svjetskom prvenstvu, no nakon dočeka u Zagrebu osjeća samo gađenje”, navodi se u najavi kolumne Danijele Pilic u SZ Magazinu.

U tekstu “Zašto je ovaj nastup sve pokvario” Pilic piše da je Zagreb “poludio na dočeku nogometaša” koji su na SP-u “pokazali toliko hrabrosti, toliko izdržljivosti, moći, toliko borbenog duha”. “Ti tvrdi dečki su iz male zemlje u kojom sam i ja rođena”, navodi autorica te dodaje da je cijelo Svjetsko prvenstvo gledala utakmice hrvatske reprezentacije i vatreno za njih navijala, ignorirajući vijesti o tome da u svlačionici puštaju Thompsona. “To nije moglo biti, nisam htjela da mi nešto pokvari taj sportski trijumf.”

"U Njemačkoj bi to vjerojatno bilo protuzakonito"

No onda je Thompson došao u autobus s nogometašima, i to na njihov poziv, a pojavio se i na pozornici na Trgu bana Jelačića. “Za to nema objašnjenja koje može rasvijetliti situaciju. To je sramotno i odurno i u Njemačkoj bi vjerojatno bilo protuzakonito. Perković pjeva pjesme u kojima se slavi koncentracijski logor Jasenovac i nacistički režim ustaša, on pjeva i ustaški pozdrav Za dom spremni”, navodi Pilic i podsjeća da su Thompsonovi koncerti zabranjeni u više europskih zemalja. 

Autorica se pita zašto su Vatreni inzistirali na Thompsonu i pita se kako bi to izgledalo da je na dočeku njemačkih nogometaša u Berlinu 2015., nakon što su osvojili SP, nastupio neki “nacistički skinhead bend”. 

“Ti sportaši koji žive u Madridu i Barceloni su dali još veće, nego što nažalost već jest, pravo javnosti nacionalizmu u Hrvatskoj”, piše Pilić i dodaje kako je Thompsonova pojava “podijelila navijače i posramila pametne koji već masovno napuštaju zemlju”. 

"Potrebna doza pristojnosti"

Danijela Pilic zaključuje: “Njemačka sam državljanka, kći majke Srpkinje i oca Hrvata, i osjećam tu sramotu (pojavljivanje Thompsona na dočeku, op.a.) kao udarac nogometnom loptom u međunožje - itekako boli. To je kao da se u nekoga ludo zaljubiš i onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike.” Dodaje kako je “ta akcija u Zagrebu sve uništila” i da više ne može navijati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

“Možda se nogomet ne bi trebao miješati s politikom, ali bez određene doze pristojnosti se ipak ne može”, završna je rečenica kolumne u SZ Magazinu.
 

Pročitajte više