Životinjama je sistematski pregled jednako važan kao i nama ljudima

123rf.com

SISTEMATSKI pregled ljubimaca treba obavljati barem svake dvije godine, a kod starijih životinja jednom godišnje. Kako se mi brinemo za svoje zdravlje, tako bismo se trebali brinuti i za zdravlje naših ljubimca.

Naš ljubimac može biti veseo, zaigran i bezbrižno trčkarati po livadama, ali mi ne možemo biti 100 posto sigurni da je potpuno zdrav. Često se događa da dođemo kod veterinara kada se bolest proširila.

Kako biste spriječili neugodna iznenađenja, brinite o svom ljubimcu. Psi koji su stariji od 5-6 godina trebali bi redovno ići kod veterinara jer se s godinama mijenja puno stvari u psećem organizmu.

Metabolizam mijenja svoju brzinu, lokomotorni sustav počinje propadati, srce može slabije raditi, sluh i vid slabe, a sve to su normalne fiziološke promjene koje se ne mogu spriječiti.

Ali ako postoji neki patološki proces ili disfunkcija nekog sustava u organizmu, dobar sistematski pregled će to pokazati. Sistematski pregled sastoji se od analize krvi i biokemije i kompletnog pregleda vitalnih funkcija, očiju, uši, kože i dlake psa.

Ako je potrebno, veterinar će vam savjetovati dodatne pretrage kao što je RTG, analiza urina, EKG. Postoje psi koji imaju veću toleranciju na bol pa nam često ne pokazuju nikakve znakove da im je loše, a ono što je dosta važno, pas uvijek želi udovoljiti svom vlasniku pa će se, i kada mu je najteže, potruditi da vas veseo dočeka i ode s vama u šetnju.

Redovitim godišnjim pregledima kod veterinara na vrijeme otkrijte moguća oboljenja i svom ljubimcu pružite zdraviji i kvalitetniji život.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više