Piše: | 12.07.2018. 19:27

Butković: Kreće izgradnja drugog kolosijeka nizinske pruge od Hrvatskog Leskovca do Karlovca

NA SASTANKU ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županijskim čelnicima danas u Ogulinu inicijator sastanka - karlovački župan Damir Jelić među četiri od 12 prioriteta o kojima se raspravljalo istaknuo je gradnju drugog kolosijeka nizinske pruge, mosta preko Kupe u Gornjem Pokuplju, obilaznica oko Plitvičkih jezera i Ogulina. Na sastanku su bili i direktori Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture Josip Škorić i Ivan Kršić.

"Jedan od glavnih razloga sazivanja takvih sastanaka", rekao je Jelić, "jest da se preskoči tromost administracije i ubrzaju procedure u provedbi projekata", a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je zadovoljstvo najavljenom realizacijom ogulinske obilaznice.

Kako je rekao ministar Butković, riječ je o 11 kilometra dugoj cestovnoj poveznici između dviju ogulinskih industrijskih zona koje doživljavaju investicijski bum, čime će se u velikoj mjeri prometno rasteretiti središte Ogulina. Ukupna vrijednost te investicije je oko 200 milijuna kuna, a Hrvatske ceste ove će godine raspisati natječaj za izradu studija i idejnog rješenja. "Radovi bi mogli početi za dvije i pol godine", rekao je Butković.

"Drugi projekt vrijedan 2,5 milijarda kuna je izgradnja drugog kolosijeka u sklopu nizinske pruge od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, za koju očekujem da će se početi graditi 2019. godine. U sklopu tog zahvata trebat će se odraditi i niz manjih projekata u samome Karlovcu radi stvaranja uvjeta prolaska drugog kolosijeka, i u tom smislu razgovarali smo o tome da će većinu tih aktivnosti na sebe preuzeti HŽ Infrastruktura, a Gradu Karlovcu u tim će aktivnostima pomoći ministarstvo dodjelom bespovratnih sredstava", rekao je ministar Butković.

U Karlovcu spremna dokumentacija za izgradnju rotora

"U Karlovcu je spremna sva dokumentacija za izgradnju rotora na spoju državne ceste D1 i ceste prema poslovnoj zoni u naselju Logorištu pa se za mjesec do dva", najavio je Butković, "raspisuje natječaj i počinje s rekonstrukcijom i opremanjem 13 cestovno-pružnih prijelaza radi povećanja sigurnosti".

Na pitanje kad bi se nizinska pruga mogla nastaviti i s drugim kolosijekom od Karlovca do Ogulina, pa i dalje do Rijeke, Butković je odgovorio da se u razgovorima s Europskom komisijom taj pravac s vinodolskom varijantom nizinske pruge ističe kao prioritet, a kako je rekao, "nastavak se već projektira". 

"Investicije u prometu uglavnom su ili će biti vezane za željeznicu", rekao je ministar, dodajući kako se to odnosi i na skoro objavljivanje natječaja za nastavak trase Križevci-Koprivnica-mađarska granica, za što je osigurano 300 milijuna eura. "Neki dan su potpisani ugovori za elektrifikaciju pruge Zaprešić-Zabok te modernizaciju Vinkovci-Vukovar, završava se pruga prema Sisku, a rekonstruiraju se dijelovi ličke pruge", podsjetio je ministar i dodao kako Hrvatska sada, nakon dovršetka autocesta, snagu preusmjerava na željezničku infrastrukturu.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE