Piše: Ž.L. | 12.07.2018. 16:38

Junak tajlandske spilje: Izbjeglica iz Mjanmara jedini je mogao komunicirati s roniocima

DJEČAK iz Mjanmara bio je jedini koji je mogao komunicirati s britanskim roniocima tijekom misije spašavanja iz tajlandske spilje.

Dječaka iz Mjanmara mediji slave kao junaka operacije spašavanja trenera i dvanaestorice dječaka, koji su skoro dva tjedna proveli zarobljeni u spilji na sjeveru Tajlanda.

>>Dječaci na Tajlandu nađeni u spilji nakon devet dana potrage. Svi su živi

>>Devet dana pakla: Kako se odvijala potraga za dječacima zarobljenima u tajlandskoj špilji

>>Svi dječaci i trener spašeni iz spilje

>>VIDEO Kako se odvijala akcija spašavanja dječaka iz spilje: "Ovo je učinjeno prvi put u povijesti"

Osobito impresivne jezične vještine

Adul Sam-on (14) bio je jedini koji je mogao komunicirati s britanskim roniocima koji su pronašli dječake i tako je odigrao ključnu ulogu u akciji spašavanja. Mediji su naveli da su Adulove jezične vještine osobito impresivne s obzirom na činjenicu da dolazi iz države u kojoj manje od trećine stanovništva govori engleski jezik.

Na snimci koja je objavljena kada su dječaci pronađeni čuje se Adulov glas u komunikaciji s britanskim roniocem, kojem govori da se 13 osoba nalazi u spilji. Zatim pita: "Koji je danas dan?" "Ponedjeljak je, bili ste ovdje deset dana. Vrlo ste jaki, stižemo", odgovara spasilac. Dječak mu nakon toga kaže da su gladni i trebaju hranu, a spasilac govori da dolaze i hrana i doktori.

Tajlandske vlasti su nekoliko sati nakon što su dječaci pronađeni objavile snimku na kojoj se Adul predstavlja i govori da mu je zdravlje dobro.

>>VIDEO Dječaci bi u tajlandskoj spilji mogli biti još mjesecima. Pogledajte trenutak kad su ih našli

Izbjeglica bez državljanstva

Adul je rođen u Mjanmaru i govori tajski, burmanski, kineski i engleski jezik. Napustio je svoju obitelj kako bi bolje obrazovanje dobio u sjevernom Tajlandu i školu Ban Pa Moead pohađa od svoje sedme godine.

Adul je rođen u saveznoj državi Wa, koju ne priznaju međunarodna zajednica ni Mjanmar. U borbama mjanmarske vojske i pobunjenika iz države Wa tisuće su ljudi pobjegle iz svojih domova, neki od njih u obližnji Tajland. Adul tako nema rodni list ni bilo kakve službene dokumente te je u Tajlandu registriran kao osoba bez državljanstva.

Njegovi učitelji opisali su ga kao vrlo pristojnog dječaka koji obožava igrati nogomet te svirati klavir i gitaru. Ravnatelj škole Phunawhit Thepsurin izjavio je da je Adul "pravi dragulj": "Dobar je i u školi i u sportu. Donio je našoj školi nekoliko medalja i nagrada zbog svojih postignuća."

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE