Piše: G.D. | 12.07.2018. 12:28

Šok u Bruxellesu: Trump zaprijetio da će SAD napustiti NATO?

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je na summitu NATO-a u Bruxellesu zaprijetio da će se SAD povući iz ovog vojno-političkog saveza ako ostale članice ne povećaju svoju potrošnju na obranu odnosno vojsku.

Trump je, kako javljaju brojni mediji, izjavio da sve članice NATO-a moraju do 2019. godine povećati svoja izdvajanja za obranu do 2 posto nacionalnog BDP-a, što i inače stoji u službenom ugovoru o NATO-u, ali toga se desetljećima ne pridržava niti jedna članica osim SAD-a koji izdvaja i više od 2 posto.

Ako saveznici do sljedeće godine ne dostignu taj cilj, Amerika će morati krenuti svojim putem, navodno je rekao Trump na sastanku s liderima članica ovog saveza, objavila je agencija DPA. To se shvatilo kao prijetnja da bi SAD mogao napustiti NATO, čime bi se demontirao vojno-politički savez koji je određivao odnose u svijetu nakon Drugog svjetskog rata.

Trump NATO napadao i u predsjedničkoj kampanji

Treba podsjetiti i da je Donald Trump u predsjedničkoj kampanji više puta dovodio u pitanje smisao postojanja NATO-a te najavljivao da želi uvesti radikalne promjene u to kako ovaj savez funkcionira.

Trenutni summit NATO-a je pak započeo u napetoj atmosferi jer je Trump preko Twittera više puta napao Njemačku, koju već mjesecima ima na piku, optužujući je da je de facto ruski igrač zbog toga što se snabdijeva plinom iz Rusije.

NATO je nastao 1949. godine, a postoji i presedan za povlačenje jedne članice iz ovog vojno-političkog saveza. To je učinila Francuska pod vodstvom predsjednika Charlesa de Gaullea u postupnom procesu od 1958. do 1966. godine, u znak protesta zbog američke dominacije u savezu i zbog ''specijalnog odnosa'' SAD-a i Velike Britanije. No Francuska se kasnije vratila u NATO u punom kapacitetu.

Ipak, povlačenje SAD-a iz NATO-a imalo bi dalekosežnije posljedice jer riječ je o državi koja najviše na svijetu troši na vojsku i koja je ključna za funkcioniranje NATO-a. 

Trump: EU nije fer prema nama, a ja sam dosljedni genij

O svemu tome se na press konferenciji danas očitovao i sam Trump, u svojem stilu odgovarajući na pitanja novinara.

''Jučer sam im rekao da sam vrlo nezadovoljan onima što se događa i da moraju povećati svoja izdvajanja za vojsku. Sada sam zadovoljan i NATO je snažniji prije nego dva dana'', rekao je Trump.

Na pitanje jesu li saveznici u NATO-u bili zabrinuti zbog njegovih neizravnih prijetnji o napuštanju saveza, rekao je: ''Vjerojatno su bili zabrinuti, ali sada ćemo imati izdvajanja za NATO koja će ići i do 40 milijardi dolara. SAD je plaćao oko 70 posto troškova za NATO, to nije pošteno. Pregovaramo i s Europskom unijom, koja je nepravedna prema američkim farmerima.''

''Mislim da veće izdvajanje za vojsku ne ide na ruku Rusiji. Mi smo snosili najveći dio tereta, no na kraju je sastanak bio fantastičan te je 29 članica obećalo povećati svoja izdvajanja'', odgovorio je Trump na pitanje idu li njegove kritike na račun Njemačke u korist Rusije.

Onda je dodao: ''Mislim da nije potrebno da SAD izađe iz NATO-a, jer su članice pristale povećati izdvajanja. Svi su mi zahvalili zbog toga, na sastanku je bio dobar duh.''

Trump se i opet pohvalio da je ''dosljedni genij'', te se još jednom požalio da se EU ''ne ponaša fer prema SAD-u''.

Trump drži press konferenciju:

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE