Piše: | 12.07.2018. 11:53

Trump danas posjećuje Veliku Britaniju koja prolazi kroz buran tjedan

AMERIČKI predsjednik Donald Trump dolazi u Veliku Britaniju na razgovore sa čelnicom najjače američke saveznice u Europi i na čaj s kraljicom Elizabetom, a njegov posjet se događa u ozračju prosvjeda i, kako je rekao, previranja u zemlji zbog Brexita.

Trump će doći u London nakon završetka summita NATO-a na kojem je kritizirao Njemačku i druge europske države jer smatra da ne izdvajaju dovoljno za obranu.

Britanska premijerka Theresa May nada se da će njegov posjet ojačati bliske veze između dviju država i pomoći oko budućeg dogovora o slobodnoj trgovini.

"Nema jačeg saveza od našeg posebnog odnosa s SAD-om i neće biti važnijeg saveza ni u godinama koje dolaze", rekla je May.

Država u previranjima

Trumpov posjet održat će se u burnom tjednu za May, nakon što su dvojica ministara dala ostavke u znak prosvjeda zbog njezinih planova o trgovini s Europskom unijom i izlaska iz EU-a sljedećeg ožujka.

Predsjednik je već ušao u raspravu kazavši da je Velika Britanija u "previranjima" te da o ljudima ovisi hoće li ona ostati na vlasti.

Također je rekao da bi mogao razgovarati s Borisom Johnsonom, koji je dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova zbog planova May oko Brexita.

Trump je dugo bio pristaša Brexita i izražavao je entuzijazam u pogledu trgovinskog dogovora s Velikom Britanijom nakon što napusti Europsku uniju, što su pristaše Brexita najavile kao jednu od značajnih koristi izlaska iz bloka.

''Naši odnosi u trgovini i ulaganjima bez premca su - mi smo si međusobno najveći ulagači u gospodarstvima i svaki dan milijun Britanaca ide raditi za američke tvrtke u Velikoj Britaniji, a milijun Amerikanaca odlazi na posao u britanske tvrtke u SAD-u", rekla je May.

"Ovaj tjedan imamo mogućnost produbiti ove jedinstvene trgovinske odnose i početi razgovore o tome kako stvoriti jako, ambiciozno i trajno partnerstvo", istaknula je ona.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE