Piše: Hina | 12.07.2018. 11:43

Tečaj dolara približio se najvišim razinama u tjedan dana

TEČAJ dolara u četvrtak se na međunarodnim tržištima približio najvišim razinama u tjedan dana prema košarici drugih najznačajnijih valuta, no veći uspon mu priječe zabrinutosti vezane za trgovinske napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao na 94,753 boda, što je nadomak najviših razina u tjedan dana, od 94,769 bodova, koliko je nakratko dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1675 dolara, čime je dodatno skliznuo s najviših razina u 3,5 tjedna, od 1,17905 dolara, koliko mu je cijena u jednom trenutku dosegnula u ponedjeljak.

Američka je valuta ojačala 0,3 posto prema japanskoj, na 112,29 jena, nakon što joj je cijena u prekonoćnom trgovanju porasla 1,3 posto, premašivši važnu granicu od 112 jena prvi put od 10. siječnja.

Oprez pri kupnji dolara

Prevladava mišljenje da će i najmanja napetost u trgovinskom sukobu između SAD-a i trgovinskih partnera poduprijeti inflaciju i potaknuti američku središnju banku Fed da podigne kamatne stope još barem dva puta do kraja godine. No analitičari strahuju da je tečaj dolara za sada možda dosegnuo vrhunac.

Pojedini analitičari stoga ulagačima savjetuju oprez pri kupnji dolara na ovim razinama, budući da se očekuje da će efekt sniženih poreza u SAD-u iduće godine iščeznuti, a postoji i zabrinutost da bi eskalacija trgovinskog rata mogla potaknuti prodaju dionica na globalnim tržištima.

"Ako dionice oštro padnu, tada će američka središnja banka Fed uzeti predah u zaoštravanju monetarne politike, a štoviše, mišljenja smo da je SAD na putu okončanja ciklusa podizanja kamatnih stopa", rekla je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Nakon što je Fed od prosinca 2015. u sedam navrata podizao kamatne stope pa one sada iznose dva posto, tržišta očekuju tri do četiri povećanja kamatnih stopa do kraja 2019. godine.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE