Hrvatska nikada nije imala ovakvu šansu na putu do finala

Foto: Index

HRVATSKA je protiv Argentine dokazala da može daleko na SP-u, a s obzirom na razvoj prvenstva, potencijalno joj se otvara savršen ždrijeb u slučaju da ne bude većih iznenađenja u posljednjem kolu. 

Ako želi savršen put, Hrvatska mora ostati prva u skupini, za što joj je dovoljan i bod u sudaru s Islandom (utorak, 20 sati), ali i poraz ako Nigerijci ne svladaju Argentinu, i to tako da se istopi velika prednost u gol-razlici pred afričkom ekipom koja iznosi pet golova.

Ako Francuska završi ispred Danske, Hrvatska bi u tom slučaju išla na Dansku u osmini finala, u utakmici u kojoj je veliki favorit. Ali lako bi se moglo dogoditi da ždrijeb "baci" skoro sve favorite na jednu stranu. Za to bi se trebalo poklopiti još nekoliko sasvim realnih ishoda: Urugvaj bi trebao završiti ispred Rusije, Meksiko ispred Njemačke, Brazil ispred Švicarske, a Belgija ispred Engleske. Sve su to ishodi koje kladionice vide kao najizvjesnija razrješenja ovih grupa.

Najteži protivnik u četvrtfinalu

U tom slučaju, Hrvatska bi formalno najtežeg suparnika imala u četvrtfinalu, u vidu pobjednika grupe B, u kojoj se nalaze Portugal i Španjolska koji su zasad poravnati na prvoj poziciji, dok šansu za prolaz ima i Iran. Osim Hrvatske i Španjolske ili Portugala (prvoplasiranog iz te skupine), u ovom dijelu ždrijeba još bi se našli: Rusija, Danska, Meksiko, Engleska, Švicarska i pobjednik grupe H (Kolumbija, Japan ili Senegal). 

U drugom dijelu ždrijeba bili bi Urugvaj, Portugal ili Španjolska (drugoplasirani iz te grupe), Francuska, Argentina (ako prođe grupu) Njemačka, Brazil Belgija i drugoplasirani iz grupe H (Senegal, Poljska i Japan).

Tako bi se potencijalno 4 od prvih 5 i 7 od prvih 8 favorita uoči turnira našlo na istoj strani ždrijeba.

Hrvatska je poremetila ždrijeb i u Francuskoj 

Neodoljivo podsjeća na Euro u Francuskoj, kada je Hrvatska pobjedom nad Španjolskom u potpunosti poremetila ždrijeb i poslala gotovo sve favorite turnira na jednu stranu, dok je Portugal prije finala morao proći Hrvatsku, Poljsku i Wales. 

Puno se toga još treba dogoditi, ali ovakav scenarij vrlo je realan. Hrvatska nikada nije imala veću priliku. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više