Italija naredila da se sedam brodova s tisuću migranata vrati u Afriku

Ilustracija: EPA

ITALIJA traži da se sedam brodova na kojima se nalazi tisuću migranata vrati u Afriku, tvrdi španjolska humanitarna organizacija Proactiva Open Arms.

Kako prenosi Daily Mail, Talijani traže da migrante spase libijske službe, a ne brodovi europskih humanitarnih organizacija.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini kazao je da tisuće migranata koje čekaju spašavanje treba spasiti libijska obalna straža. Dodao je da tražitelji azila trebaju odmah biti vraćeni nazad u Libiju unatoč tome što humanitarne organizacije navode kako im tamo prijeti silovanje, premlaćivanje i izrabljivanje.

"Još tisuću migranata?"

"Još tisuću migranata u gumenim čamcima? Pravo je libijskih vlasti da interveniraju bez uključivanja brodova humanitarnih organizacija", napisao je Salvini na svom Twitter profilu.

"Neka libijske vlasti interveniraju kao što su to činile i dosad. Bez pomoći i uplitanja humanitarnih brodova. Ta gospoda, koju financiraju Soros i društvo, znaju da su talijanske luke zatvorene za njihove brodove koji spašavaju tražitelje azila i zatvorene će i ostati", dodao je.

Proactiva Open Arms je na Twitteru ustvrdila kako je Italija odbila njihovu pomoć unatoč tome što sedam brodova s migrantima čeka pomoć. Kažu i da je talijanska Obalna straža svim ostalim humanitarnim brodovima koji se nalaze na tom području poslala poruku da ne trebaju njihovu pomoć.

"Svjedočit ćemo najvećem odbacivanju migranata u povijesti", napisali su.

 

"Italija više neće biti izbjeglički kamp"

Salvini je objavio da Italija više neće biti europski izbjeglički kamp te želi da se broj migranata koji ovim putem dolaze do Italije drastično smanji.

Do ovoga dolazi desetak dana nakon što Italija nije dopustila pristanak broda s više od 600 migranata u neku od svojih luka. Salvini je tada optužio humanitarne organizacije da igraju ulogu "taksi službe" za migrante i da Italija neće biti njihovo parkiralište.

Humanitarni brodovi koji operiraju kod libijske obale igraju sve važniju ulogu u spašavanju migranata koji se na more često upućuju u slabašnim čamcima na napuhavanje nepogodnima za otvoreno more.

Sastanak zbog izbjeglica

Danas je u Bruxellesu održan mini summit 16 država članica EU-a čija su glavna tema bile izbjeglice.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da Italija ima prijedlog o potpuno novom pristupu pitanju migracija i azila, koji se zove Europska višeslojna strategija za migracije. "Ta strategija ima šest uvjeta i deset ciljeva. To je prijedlog kojega je cilj nadilaženje Dublinske uredbe", rekao je Conte. 

Italija želi da sve članice prihvate svoj dio odgovornosti za ekonomske migrante koji ulaze u EU, a da one članice koje to ne žele dobiju manje novca iz europskih fondova. Prema talijanskom prijedlogu, svaka bi zemlja članica trebala imati kvotu za ekonomske migrante.

"Naše je stajalište da Španjolska... ispunjava svoje obveze. Naravno, spremni smo postići zajednički odgovor za taj globalni izazov, a to je migracija koja dolazi posebno sa zapadnog Mediterana i tražimo potporu naših prijatelja, drugih država članica, kako bismo bolje kontrolirali priljev kojemu smo sada izloženi iz zapadnog Mediterana", rekao je novi španjolski premijer Pedro Sanchez kome se danas obratila i gradonačelnica Barcelone tražeći da Proactiva dobije dozvolu da spasi migrante.

Za španjolski dnevni list od nedjelje Sanchez je u intervjuu rekao da "ne može biti jednostranog odgovora" na migraciju.

Pročitajte više