Dalićev skaut za Island: "Igraju isto godinama, ali ne podcjenjujemo ih"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DVA dana prije posljednje utakmice prve faze Svjetskog prvenstva u hrvatskoj reprezentaciji i dalje vlada sjajno raspoloženje. Nakon pobjeda protiv Nigerije i Argentine, slijedi Island, stari znanci koji su Hrvatsku iznenadili u kvalifikacijama za SP.

Proslavljeni golman Hrvatske iz 1998. Dražen Ladić pomogao je izborniku Zlatku Daliću skautirati Islanđane, koji su iznenadili Argentinu (1:1) i izgubili od Nigerije (0:2). Otkrio je kakva je atmosfera u kampu Hrvatske i što misli o sljedećem protivniku.

"Napravili smo posao koji smo priželjkivali, riješiti pitanje prolaza u prve dvije utakmice. Protiv Islanda moramo potvrditi kvalitetu koju smo pokazali do sada", rekao je Ladić za HRT.

"Island? U nekoliko utakmica koje sam gledao vjerujem da su bile preslikane onako kako su igrali prije godinu, dvije ili pet, a tako će vjerojatno igrati i nakon godinu ili pet. Ne podcjenjujemo ih, Island ima kvalitetu, a ono što im je kvaliteta, to odgovorno rade. Često je to dovoljno da se dobije utakmica."

"Mi smo sada u boljoj situaciji nego što je to bilo u kvalifikacijama, a oni su nas doveli u tu situaciju u kvalifikacijama. Imamo obavezu da pokažemo da to nije pravo stanje i pravo mjerilo, ali moramo biti oprezni i ne dopustiti ni trenutak opuštanja jer će znati to iskoristiti", dodaje Ladić.

Oduševljen je ozračjem u reprezentaciji.

"Moramo nastaviti kao do sada i zadržati pozitivno ozračje jer nam to puno znači. Na početku priprema u Rovinju nisam znao da je takva pozitivna atmosfera kao zadnjih desetak dana. Pridonijeli su tome i rezultati u posljednje dvije utakmice."

"Prije 10-20 godina nismo imali Instagrame, Facebooke i mobitele. Bili smo prisiljeni vrijeme kratiti šahom, kartama, novinama, razgovorom... Igrači danas imaju mogućnost više biti individualci. Ozračje i atmosfera su unatoč svemu tome izuzetni. No nema smisla uspoređivati vremena, tempo života, nogomet, sve je puno brže i drugačije", zaključio je Ladić.

Pročitajte više