Epidemija u Koprivnici: Virusna bolest poharala vrtiće

Foto: 123rf

IZNIMNO zarazna virusna bolest poharala je dječje vrtiće na području Koprivničko-križevačke županije. Kako javlja podravski.hr, radi se o bolesti usta, šake i stopala praćenoj osipom, a kako doznaju od pedijatrice dr. Zorice Valentić i u drugim dijelovima Hrvatske ima velik broj oboljelih.

"Riječ je o tipično ljetnoj bolesti, koja je ove godine ipak nešto jače izražena, a k tome je vrlo zarazna, no nije opasna po život te za nju ne postoji specifičan lijek", kazala je Valentić dodajući da razloga za paniku nema unatoč tome što je ova virusna blest poprimila epidemijske razmjere.

Zdravstveni voditelj iz Tratinčice, najvećeg koprivničkog dječjeg vrtića, Zoran Zagorščak kazao je kako su u tom vrtiću uglavnom oboljela djeca iz jaslica te da se epidemija pojavila u tri vrtićka objekta u kojima su "desetkovane" jedna do dvije skupine.

Simptomi

Kako kažu liječnici, prvi simptomi su nelagoda i bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40 stupnjeva Celzijevih te traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajeni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge i stražnjicu.

"Bolest nije strašna, iako ružno izgleda", kazao je Zagorščak, prenosi podravski.hr

Pročitajte više