Evo zašto ne biste trebali vježbati ako se ne osjećate dobro

Foto: Instagram

SVIMA su dobro poznate motivirajuće poruke koje tjeraju na vježbanje. Ipak, blogerica Ali Feller odlučila je podsjetiti da je ponekad važno poslušati vlastito tijelo i shvatiti da prisiljavanje samoga sebe na trening nije uvijek dobra ideja.

U objavi na Instagramu Feller je otkrila kako se nedavno pokušala prisiliti na trčanje, iako je osjećala da joj tijelo to ne želi.

“Čim sam došla u park, znala sam da neću trčati. Pokušala sam krenuti nekoliko puta, ali nisam se osjećala dobro”, napisala je.

Feller je izjavila za časopis Shape da je cijeli život forsirala tijelo do krajnjih granica.

“Godinama sam si govorila da moje tijelo traži puno tjelovježbe”, izjavila je. “Činilo se da svi to rade, a ipak su svi bili u boljoj formi, išlo im je brže i naizgled zdravije, pa sam taj primjer i ja slijedila. Sve sam duže vježbala, više puta u danu i imala periode kada je i kod mene napredak bio brže vidljiv.”

No, ta strategija ubrzo je pokazala nuspojave. 

“Osjećala sam se iscrpljeno i došla do točke kada me sve u tijelu boljelo. Nikada se nisam ozlijedila ili plakala, ali boljelo je, moje tijelo bilo je umorno, i umjesto da ga poslušam, radila sam dalje.”

Konačno je shvatila da je to nezdravo.

“Prije nekoliko godina trenirala sam za svoj drugi maraton. Nakon svakog koraka me boljela potkoljenica, no nastavljala sam trčati. Stala bih tek nakon nekoliko prijeđenih metara da se razgibam. Šepala sam do doma i pomislila kako žalim zbog pretrčanih deset kilometara tog dana.”

Uskoro je ipak ponovno trčala pod temperaturom što je rezultiralo dužim oporavkom. I tada je požalila, ali i nešto naučila, te konačno poslušala svoje tijelo.

“Shvatila sam da ću provesti cijeli vikend u bolovima ako se odvažim trčati iako se ne osjećam dobro. Umjesto toga, odlučila sam prošetati, našla se s prijateljicom, osjećala sam se odlično i provela vikend planinareći i plivajući sa svojim psom”, ispričala je Feller.

Feller želi svima dati do znanja da je moguće osjećati se loše nakon vježbanja, te da u tom slučaju treba pustiti tijelo da se odmori, a ne ga i dalje forsirati.

“Lako je motivirati se prateći društvene mreže. Ali ako vam se čini da trebate odmoriti, to i učinite. Nećete se udebljati zbog nekoliko dana pauze”, rekla je.

“Poznajem mnoge žene koje se odbijaju odmoriti jer strahuju od nakupljanja novih kilograma, ali to nije realno. Udebljat ćete se tek ako se forsirate dok se ne ozlijedite, pa morate mirovati par mjeseci do potpunog oporavka. Uzmite dan predaha kako ne biste trebali mjesece provesti u krevetu.”

Pročitajte više