Damir Hoyka usavršio mlade fotografe na 13. Fotosofiji

Foto: Igor Glavaš/ Ivanovski Krume

KAKO izgleda jedan dan u životu profesionalnog modnog fotografa iskusili su polaznici trinaeste Fotosofije, seminara za naprednu fotografiju koji se od 10. do 17. lipnja održao u Termama Tuhelj pod vodstvom zagrebačkog fotografa Damira Hoyke.

Petnaest seminarista učilo je kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje, a u tome im je pomagao Hoykin tim asistenata na čelu s Franjom Matkovićem, jednim od najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj. Ove su godine seminaristi snimali kolekciju jesen/zima 2018./2019. koju su kreirali studenti diplomskog studija modnog dizajna s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom mentorice profesorice Jasminke Končić.

''Naše su kolekcije uvijek nadahnute globalnim promjenama i društvenim fenomenima, pa su migracije i dalje aktualne. No za razliku od lani kada su se inspirirali izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku, ove ih je godine nadahnulo iseljavanje Hrvata u inozemstvo. Kroz svoje su radove željeli skrenuti pozornost i na neke druge probleme poput gomilanja odjeće i prekomjerne potrošnje'', rekla je prof. Jasminka Končić, pod čijem je mentorstvom nastala i kolekcija "Cut&Paste" Jelene Geštakovski sa žičanim korzetima kojom se želi upozoriti na problem kroničnog nezadovoljstva fizičkim izgledom što vodi ka depresiji i pretjerivanju u estetskim operacijama.

Ni sam Hoyka nije štedio riječi u pohvalama kreativnosti studenata diplomskog studija.

''Odlično surađujemo s TTF-om jer nas vodi ista ideja - otvoriti put u svijet mode novim talentima. Uživam promatrati kako se svi na setu tijekom snimanja počinju spontano povezivati, razmjenjivati kontakte i veseliti fotografijama koje će svima obogatiti bookove'', rekao je fotograf o suradnji s fakultetom.

I na ovogodišnjoj je Fotosofiji održan tradicionalan Celebrity Day na kojem su se seminaristima pridružile brojne javne ličnosti. Među poznatima je bilo mnogo veterana poput glumca Renea Bitorajca i komičara Marija Petrekovića koji su već trinaest godina česti gosti Celebrity Daya, ali i neki kojima je to bilo prvo druženje na Fotosofiji. Splitska pjevačica Maja Bajamić bila je najiščekivanija gošća jer je na poziranje Hoykinim seminaristima stigla samo dva dana nakon pobjede u showu Tvoje lice zvuči poznato.

''Rado sam se odazvala pozivu jer volim fotografirati. Snimam mobitelom, a omiljeni su mi pejzaži, pogotovo iz kraja odakle su moji baka i djed. Volim fotkati prirodu, ali volim i selfieje. Za dobar selfie najvažnije je svjetlo, a ja sam se sama naučila kako ga podesiti. Nakon fotkanja ne koristim filtere već samo podesim tonove i fotka je spremna za objavu. I inače bi svima preporučila da ne gube vrijeme na filtere i obradu slika već da radije vježbaju pa će biti zadovoljni onim što su snimili i neće trebati sužavati bokove i peglati kritične dijelove tijela'', savjetuje simpatična Maja.

Među brojnim gostima našao se i svjetski poznat španjolski fotograf Eugenio Recuenco koji je samo zbog Hoykina seminara došao iz Madrida. Impresionirala ga je kreativnost mladih fotografa i njihov napredak u samo tjedan dana.

''Fotografije nastale za vrijeme seminara vrlo su zanimljive. Među njima je mnogo portreta, no svi imaju različitu ideju. Vidio sam neke fotografije prije i poslije obrade i jasno se vidi da su u post produkciji dobile profesionalni finiš. Inače, mladim fotografima ovo je jedinstvena prilika za usavršavanje, ali i dobra prilika da nauče komunicirati s poznatim osobama, modelima i stilistima'', rekao je Recuneco, koji je radio za prestižne magazine poput Vougea, Ellea, Vanity Faira, GQ-a, te snimao videospotove za modne kuće poput Nine Ricci, a seminaristima je otkrio kako izgleda snimanje poznatih reklamnih kampanja i modnih editorijala.

Pročitajte više