Piše: F.Ć. | 14.06.2018. 15:57

Uhićen Zdravko Mamić, ročište mu odgođeno za sutra

PRIPADNICI državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH, gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

"Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH", potvrdili su za Hinu iz SIPA-e. 

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. Ročište mu je trebalo početi oko 15.30, ali je odgođeno za sutra.

Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.

U razgovoru za Klix Mamić je potvrdio da dolazi u Sarajevo, gdje će se u Sudu BiH izjasniti da je protiv izručenja Hrvatskoj.

Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a istaknuo je kako je privođenje "proteklo u najboljem redu".

"Izjasnit ću se tko sam, što sam i gdje sam"

"Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica", kazao je Mamić.

"Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", dodao je trenutno najtraženiji hrvatski bjegunac.

Odvjetnik: Ne postoji temelj da se Mamića izruči

Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj.

Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje.

"Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.

Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.

"S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati, očekujemo povoljan ishod", dodao je odvjetnik.

Iz Suda BiH su pojasnili za Hinu da još uvijek "nije zakazano ročište u odnosu na Zdravka Mamića". Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informirana putem priopćenja.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane. 

Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun.

Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem.

Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE