VIDEO "Sveti gral istraživanja raka": Krvna pretraga otkriva 10 vrsta raka u ranoj fazi

Screenshot: YouTube

KRVNA pretraga nazvana tekuća biopsija može otkriti deset vrsta raka u ranoj fazi, objavili su znanstvenici.

Krvna pretraga za otkrivanje 10 vrsta raka mogla bi ubuduće pomoći znanstvenicima da ih otkriju prije nego što pacijenti pokažu simptome, objavili su znanstvenici na najvećem okupljanju onkologa na svijetu.

Test nazvan tekuća biopsija pokazuje znakove raka otkrivanjem sićušnih dijelova DNK koje stanice raka ispuštaju u krv. Test je imao osobito dobre rezultate kod raka jajnika i gušterače, iako je otkriven samo mali broj bolesti, piše Guardian. Znanstvenici se nadaju da će test postati dio univerzalnog postupka pregleda kojim doktori mogu otkriti rak kod pacijenata.

"Nadamo se da će ovaj test spasiti mnoge živote"

"Ovo bi mogao biti sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlječivih bolesti u ranoj fazi kada su lakše izlječive", izjavio je Eric Klein, glavni autor studije iz instituta za rak Taussig u Clevelandu. "Nadamo se da će ovaj test spasiti mnoge živote."

Istraživanje, u kojem su sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, predstavljeno je na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije (ASCO) u Chicagu.

Simon Stevens iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) izjavio je da bi nove tehnike poput ovog testa mogle dovesti do "ogromne stope preživljavanja pacijenata te dramatično povećati produktivnost medicinske prakse".

Test najtočniji u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura

Znanstvenici su istražili slučajeve više od 1600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vrijeme istraživanja, a 878 imalo je postavljenu dijagnozu bolesti. Test je bio najtočniji u dijagnosticiranju raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura. Bolesti su pronađene u 4 od 5 oboljelih.

Test je s nešto manjom točnošću otkrio limfom i mijelom, u 77 i 73 posto slučajeva, a rak debelog crijeva otkriven je u 2 od tri pacijenta. Rak pluća otkriven je kod 59 posto pacijenata, a rak glave i vrata u 56 posto pacijenata.

"Test bismo mogli davati i kod prevencije"

Znanstvenici su izjavili da su njihovi rezultati "obećavajući u upotrebi krvnih pretraga za otkrivanje raka, no potreban je daljnji klinički razvoj".

U studiji je u 90% slučajeva točno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio malen – samo deset osoba. Na uzorku od 28 oboljelih od kolorektalnog raka test je bio uspješan u 66% slučajeva. Znanstvenici žele razviti test koji bi se mogao primjenjivati na svim ljudima bez obzira na povijest bolesti.

"Još nam treba nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primijeniti i kod prevencije, na primjer kod starijih od 40 godina, kako bi otkrio pokazuju li rane znakove raka", rekao je Klein.

Postupak se provodi i u Hrvatskoj

Iako su preventivni testovi tekuće biopsije još uvijek u fazi istraživanja, testiranje u slučajevima tek otkrivenog karcinoma može se napraviti i u Hrvatskoj, što je ponudila poliklinika Analiza. Testovi se dijele u dvije osnovne skupine:

A. Testovi praćenja koji su namijenjeni za kontrolu rizika od ponovnog javljanja bolesti te praćenje stanja pacijenta tijekom i nakon liječenja

Oncocount: pruža informacije o postojanju i broju CTC stanica što je važan parametar u praćenju stanja bolesti i otkrivanju ranog povratka bolesti

Oncotrail: test namijenjen praćenju posebnih skupina karcinoma, kao što su dojka, prostata, pluća, debelo crijevo, melanom i sarkom

Oncotrace: pomaže u definiranju primarnog karcinoma, ako ga se usprkos kliničkoj slici još uvijek nije uspjelo otkriti

Testovi praćenja nisu namijenjeni dijagnostici karcinoma mozga, kao i kapsuliranih karcinoma koji ne otpuštaju tumorske stanice u krvotok. Testovi se provode u prvoj godini svaka tri mjeseca, a nakon toga svakih šest mjeseci.

B. Testovi ispitivanja djelotvornosti kemoterapijskih lijekova i/ili prirodnih supstanci

Onconomics: učinkovitost citostatika

Onconomics Plus: učinkovitost citostatika i prirodnih supstanci

Onconomics ekstrakti: učinkovitost prirodnih supstanci

Uz njih dostupni su i testovi:

Metastat: test otkrivanja metastatskog potencijala karcinoma

Immune Frame: test o stanju staničnog i humoralnog imuniteta

ChemoSNiP: test koji uključuje istraživanje SNP gena uključenih u metabolizam/detoksikaciju citostatskih ili ciljnih lijekova koji se koriste u terapijske svrhe

Sva se testiranja provode iz uzorka krvi koji se uz potrebnu dokumentaciju i popunjenu uputnicu od strane nadležnog onkologa dostavljaju u laboratorij. Rezultati analiziranja dostupni su u periodu 7-10 dana, uz moguću online potporu od strane R.G.C.C. stručnjaka, pojašnjavaju iz Poliklinike.

*Sadržaj donosi Index u suradnji s poliklinikom Analiza.

Pročitajte više