Znanstvenici objasnili kako je Michael Jackson uspio prkositi gravitaciji u Smooth Criminalu

Screenshot: YouTube

ČUVENO naginjanje Michaela Jacksona pod kutem od 45 stupnjeva mnogi su pokušavali objasniti na različite načine, a neurokirurzi sad su detaljno objasnili kako je pop legenda postigla "nemoguće" i izvela biomehanički nemoguć pokret.

U spotu za Smooth Criminal, sedmi singl s Jacksonova albuma Bad iz 1987. godine, pjevač se naginje pod kutem od 45 stupnjeva, i to iz gležnjeva. To su mnogi pokušali imitirati, i to uglavnom neuspješno, a Michael Jackson to je izveo zahvaljujući posebnim cipelama i vlastitoj snazi.

"Nije moguće fizički to napraviti", rekao je neurokirurg Nishant Yagnick s Instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Chandigarhu u Indiji, a koji je inače dugogodišnji Jacksonov fan. "Prevario je gravitaciju. Možete se sagnuti maksimalno od 25 do 30 stupnjeva naprijed prije nego što padnete na lice", dodao je njegov kolega Manjul Tripathi, također Jacksonov fan. "Pokušao sam to napraviti i pao", otkrio je.

Kad bi netko pokušao izvesti taj nagib iz spota Smooth Criminala, primijetio bi kako taj položaj i snaga potrebni za to ne opterećuju toliko leđne mišiće, nego Ahilovu tetivu, piše BBC. Time je naginjanje ograničeno, pa čak i za nekoga s atletskim sposobnostima kao Kralj popa.

Dodatne stupnjeve i fleksibilnost Jacksonu je omogućila posebna obuća, konkretno V oblikovan prorez na dnu pete svih njegovih cipela, što se vidi iz ilustracije ispod. Ideja je došla od američkih astronauta, odnosno njihovih čizama koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije.

No Jackson je taj "trik" izvodio i prije nego što je imao posebne cipele. Doduše, mogao ju je izvesti tek pomoću konopa i remenja koje su morali omotati oko struka. 

Liječnici napominju kako je čak i iz posebnu obuću taj pokret teško izvesti, s obzirom na to da zahtijeva upotrebu poprilične snage mišića kralježnice i udova. "Nekoliko njegovih fanova pokušali su kopirati ovaj potez i nisu uspjeli, a često su se i ozlijedili u svojim pokušajima", upozoravaju.

"Šanse za ozljedu gležnja su velike. Potrebna vam je snaga trbušnih mišića i potpora gležnjeva. Nije to tako lagan trik", zaključuje  Triptahi.

 

Pročitajte više