Šest stvari koje vas čine dobrom majkom

Foto:123RF

SVAKI roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali konstantno natjecanje s drugim roditeljima nikome neće donijeti ništa dobro. Ponekad biti dobra majka znači samo imati vremena posvetiti se osnovnim potrebama djeteta.

Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard naveli su neke osnove dobrog odgoja:

1. Podrška

Pomozite svom djetetu slijediti svoje snove i podržavajte ga. Dopustite djetetu da bude i drugačije od vas, da ima svoje mišljenje i da se izrazi. Dopustite mu, na primjer, da sluša glazbu koju želi ili da odluči koju će majicu odjenuti, piše newkidscenter.com.

2. Strpljenje

Nije lako biti majka, ali je važno da ostanete pribrani i strpljivi. Ostati smiren i objasniti djetetu što je loše napravilo može biti puno efikasnije od gubljenja živaca i kazni.

3. Disciplina

Djetetu treba postaviti pravila i biti ustrajan u njima. Kod djece kod koje ni vikanje ni molbe nisu djelotvorne pomaže samo obrnuta psihologija. Umjesto da djetetu naređujete, dajte mu da izabere između dviju opcija. Učinit će ono što želite i misliti da je odluka njegova.

4. Dobar primjer

Svatko može pogriješiti, ali moramo biti dobar primjer djetetu i pokazati da je u redu pogriješiti i ispričati se. Pokušajte ostati smireni i razgovarati s djetetom. Objasnite mu što znači preuzeti odgovornost za vlastite postupke.


5. Nesavršenost


Ne morate biti savršeni da biste bili dobar roditelj. U životu se ionako događa previše nepredviđenih okolnosti. Umjesto da stalno pokušavate biti savršeni, pokušajte se na zdrav način nositi sa svim novim situacijama. Kuća može ponekad biti prljava i ne morate svaki dan kuhati za svaki obrok. Također, ako uzmete malo vremena za sebe, to ne znači da ste loša majka.

6. Druženje

Pričajte s djetetom, igrajte se s njim, provodite kvalitetno vrijeme zajedno i ne zaboravite mu pokazivati koliko ga volite. Tako će dijete razumjeti što znače ljubav i poštovanje te će ih znati dijeliti s drugima oko sebe.

 

Pročitajte više