Rouhani poručio SAD-u: "Tko ste vi da odlučujete o Iranu i svijetu?"

Foto: Hina

IRANSKI predsjednik Hassan Rouhani zapitao je Sjedinjene Države tko su one da odlučuju o Iranu i svijetu, reagirajući na prijetnje najsnažnijim sankcijama u povijesti koje je ranije u ponedjeljak izrekao američki državni tajnik Mike Pompeo.


"Sve zemlje svijeta žele neovisnost u vlastitim odlukama i Amerikanci mogu putem pritiska na nekim mjestima nametati svoj dnevni red, no logika ne prihvaća da oni odlučuju za svijet", rekao je Rouhani, prenijela je agencija dpa.

Pompeo zaprijetio Iranu

Pompeo je u ponedjeljak zaprijetio da će Iranu uvesti "najsnažnije sankcije u povijesti" ako vodstvo te zemlje ne promijeni smjer svoje vanjske i unutarnje politike.

Nakon što su se ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog sporazuma s Iranom, Pompeo je nabrojao 12 zahtjeva za Iran i rekao da će tu zemlju osloboditi sankcija tek kada Washington vidi opipljiv zaokret u iranskoj politici.

SAD traži da Iran zaustavi obogaćivanje urana, dopusti neograničen pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji, oslobodi sve američke građane, povuče snage iz Sirije i prestane prijetiti Izraelu.

Zahtjevi uključuju i okončanje potpore šijitskoj libanonskoj miliciji Hezbollah i jemenskim pobunjenicima Hutijima, kao i prekid razvoja programa balističkih projektila.

"Tko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Vrijeme takvih izjava je prošlo", izjavio je Rouhani u izjavi koju je prenijela državna televizija Press TV.

"Iranski narod stotine puta slušao je takve riječi i nije im pridavao važnost", rekao je Rouhani, kako javlja AFP. 

 

Pročitajte više