Koliko toga Plenković može ne znati i ostati premijer?

Foto:Hina

PREMIJER Republike Hrvatske Andrej Plenković otkrio je novu omiljenu uzrečicu - "Ne znam".

Otkako je Index pokrenuo seriju otkrića koja će u javnosti postati poznata kao Afera Hotmail, škripeća obrana Plenkovićeve prekrojene vlade jedva izdržava pod udarcima novih sramotnih detalja. Za to vrijeme, dok iznova pljušte svježi dokazi o njegovoj dubokoj umiješanosti u jednu od najvećih hrvatskih političkih afera, premijer, potpuno neprikladno vođi države, papagajski mantra kako ništa ni o čemu ne zna.



Vjerodostojni spot

Posljednje u nizu neslavnih otkrića je ono o premijerovom predizbornom spotu, snimljenom u prostorijama odvjetničkog ureda Šavorić i partneri.

>> U Šavorićevom uredu sniman Plenkovićev predizborni spot Vjerodostojno

"Znanje, iskustvo i radnu energiju posvetit ću boljitku Hrvatske. Ja sam Andrej Plenković i vratit ću vjerodostojnost u hrvatsku politiku", samouvjereno je prije dvije godine u kameru tvrdio predsjednik HDZ-a, dvije godine prije sloma Agrokora, prije Afere Hotmail i prije njegovog navodnog općeg neznanja o cijeloj situaciji.

Upravo taj dio, u kojemu govori kako će "vratiti vjerodostojnost u hrvatsku politiku", sniman je u Šavorićevom uredu.



Član grupe Borg

Šavorić je, podsjetimo, član grupe Borg i jedan od pisaca Lex Agrokora, također u isto vrijeme angažiran od ruske VTB Banke. Njegov ured dobio je milijunske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan drugi Borgovac, Ante Ramljak, zasjeo u fotelju vladinog povjerenika. Odvjetnički ured Šavorić, onaj iz kojeg je Plenković prosipao floskule o boljitku Hrvatske, napisao je prvu verziju Lex Agrokora, sukladno uputama bivše potpredsjednice vlade Dalić, premijera Plenkovića te samih članova grupe Borg.

Suočen s novim neugodnim otkrićem, objavljenim nekoliko minuta prije zakazanog obraćanja javnosti na kojem je trebao objaviti nasljednika smijenjene Martine Dalić, premijer je odgovarao na novinarska pitanja. Na upit je li Šavorić došao u grupu Borg na njegov poziv, predsjednik vlade je lakonski odgovorio kako osobno nije zvao nikoga te kako ne zna tko je koga u skupini zvao.

Neupućeni premijer

Impresivna je zapravo količina neupućenosti politički najmoćnijeg čovjeka u državi.

Kad je Index razotkrio Aferu Hotmail, premijerova inicijalna reakcija bila je postaviti se u gard iz kojeg će prvo tvrditi da tu nema ništa novoga, onda kako bi trebalo ipak sve provjeriti, a potom kako on nije znao za procese unutar grupe Borg.

"Nijedan e-mail nije poslan meni. Ne osjećam se odgovornim", brzinski se oprao Plenković.

Naknadno, u novoj seriji mailova, Index je razotkrio kako se premijer najmanje tri puta susreo s grupom Borg, kao i da je mailove dobivala njegova savjetnica na službenu adresu svega par sati prije usvajanja Lex Agrokora, a iz hodograma aktivnosti grupe Borg vidljivo je da su Plenkoviću prezentirali prijedlog da savjetnici za vladu rade besplatno, a naplaćuju se preko Agrokora.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Hoće li Plenković i nakon ovog tvrditi da nije ništa znao?

"Mene nitko nije pitao"

Kad je probijen ovaj premijerov pokušaj izbjegavanja odgovornosti, Plenković se oglasio iz Bugarske, sa službenog putovanja. Nakon bizarnog poziva savjetnicima iz Borga da "vrate kompaniji novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo", opet se vratio u okrilje blaženog neznanja.

"Mene nitko nije pitao niti sam znao tko će biti podizvođači. Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje vlada ili HDZ, trpimo štetu ili odgovaramo zbog takve situacije", zavapio je predsjednik vlade.

Zanemarimo na trenutak činjenicu da je Index razotkrio Plenkovićeve prozirne i naivne manevre o neznanju. Usredotočimo se na uznemirujuću novostečenu naviku premijera države kojemu je posljednje uporište, na kojemu zasniva svoju obranu, obranu svoje vlade i obranu cijelog koruptivnog procesa koji mu se odvijao pod nosom - uporno ponavljanje kako ništa nije znao.

Je li Plenković zbilja toliko nesposoban?

Kako čovjek koji je na čelu vlade, a na čije čelo je došao pod ironičnim motom "Vjerodostojno", može uopće opstati na tom istom čelu a da navodno ništa ne zna?

Zar je Plenković toliki nesposobnjaković da mu nitko ništa ne govori, da nigdje ništa nije načuo niti da ga je itko išta pitao? A radi se o najvećem projektu njegove vlade.

Premijer bi trebao i morao biti upućen u sva važnija zbivanja u državi. Ništa ne bi smjelo pobjeći njegovom nadzoru i njegovom konačnom sudu. Morao bi biti povezan sa svakim važnijim događajem u Hrvatskoj, a on, dok državu potresa skandalozna afera koja je već uzela njegovu desnu ruku, i dalje inzistira kako ništa ne zna.

Postoje tri odgovora na ovo pitanje.

Tri odgovora na Plenkovićevo neznanje

Ako premijer zbilja nema pojma što mu se mjesecima događa u dvorištu, onda ga cijela garnitura na vlasti i iza nje pravi budalom. U tom slučaju je nesposoban i ne zaslužuje svoju funkciju.

Ako premijer zna što se cijelo vrijeme događalo i još uvijek se događa, a svejedno tvrdi kako, eto, ništa ne zna, onda premijer laže. Ili, da se poslužimo njegovim motom iz Šavorićeva ureda, nije vjerodostojan i ne zaslužuje svoju funkciju.

Treća opcija nije hipotetska. Premijer zna što se događalo i što se događa, a kako je Index u posljednjoj objavi mailova i dokazao, umiješan je u cijeli proces, a svejedno laže u kameru.

Doduše, manje samouvjereno nego u predizbornom spotu.

Pročitajte više