U Šavorićevom uredu sniman Plenkovićev predizborni spot Vjerodostojno

Screenshot Youtube

N1 u svom Dnevniku otkriva kako je u prostoru odvjetničkog ureda Šavorić snimljen spot Vjerodostojno za Plenkovićevu kampanju 2016. godine.

Radi se o uredu na 14. i 15. katu na zagrebačkoj Ilici. Posljednji dio spota sniman je upravo tu, a informaciju je potvrdio kreativni direktor tadašnje HDZ-ove kampanje Boris Malešević.

"Vjerodostojno"


Spot je snimala produkcijska kuća Esterhaus, a cjelokupni posao angažiranja i izrade spota i zakupa medijskog prostora za HDZ je radila bivša tvrtka Ivice Todorića, agencija UNEX. Iz financijskih izvješća vidljivo je da je HDZ UNEX-u u 7 različitih obroka tijekom kampanje ukupno isplatio 173 tisuće i 70 kuna za usluge promidžbe i informiranja.

>> ANALIZA Što se krije iza stečaja najveće agencije koja je nekad bila Todorićeva?

"Znanje, iskustvo i radnu energiju posvetit ću boljitku Hrvatske. Ja sam Andrej Plenković i vratit ću vjerodostojnost u hrvatsku politiku", ovako se Andrej Plenković kao predsjednik HDZ-a obraćao građanima uoči izbora u promidžbenom spotu.

Upravo onaj dio, u kojemu govori kako će "vratiti vjerodostojnost u hrvatsku politiku", sniman je u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri, javlja N1.



Kako javljaju iz HDZ na upit iz N1, predsjednik HDZ-a je bio upućen u sve lokacije na kojima se snimao spot.

Milijunski angažmani za odvjetnički ured Šavorić i partneri


Iako je Martina Dalić kazala kako je ona pisala Lex Agrokor, iz Indexovog otkrića Afere Hotmail jasno je kako je Šavorić u isto vrijeme pisao Lex Agrokor te bio angažiran od ruske VTB Banke za pitanje hrvatskog prava. Dobili su milijunske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan član skupine Borg, Ante Ramljak, postao posebni vladin povjerenik.

Među autorima Lex Agrokora nedvojbeno je odvjetnički ured Šavorić i partneri koji je napisao prvu verziju Lexa, osam puta mijenjanu i nadopunjavanu, sukladno uputama potpredsjednice vlade Dalić, premijera Plenkovića te samih članova skupine.

Sastanci u uredu

Dalić se kao potpredsjednica vlade sastajala s grupom Borg, između ostalog, i u prostorijama odvjetničkog ureda Šavorić i partneri. Dalić je detaljno objašnjavala kako se sve radi u tajnosti jer javnost nikada ne smije doznati tko su pravi pisci Lexa. Grupa je održala i više sastanaka s Plenkovićem kako bi ga obavijestila o fazama rada na tom zakonu te bi se nakon sastanaka s premijerom, radilo na daljnjim preinakama zakona.

Njihov plan, koji se sastojao u tome da određena grupa ljudi radi besplatno za vladu, a naplaćuje se u Agrokoru, sadržan je u jednom od hodograma aktivnosti grupe koja je procjenjivala stanje u Agrokoru. Točnije rečeno, u planu koji je prezentiran premijeru Plenkoviću stajalo je kako će vlada birati savjetnike koje će plaćati kompanija, odnosno Agrokor. Taj plan se na kraju i ostvario.

Otkriće da je Plenković snimao promotivni spot u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri pokazuje da je Plenković imao veze s njima i prije pisanja Lex Agrokora.
 

Pročitajte više