Filipini strahuju zbog kineskih nuklearnih bombardera na umjetnim otocima u susjedstvu

Screenshot: Youtube/People's Daily

FILIPINI su izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog prisutnosti kineskih strateških bombardera u Južnom kineskom moru, koje je predmet teritorijalnog spora između Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije i Tajvana. 

Glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea izjavio je danas da će Kina poduzeti "prikladne diplomatske akcije", prenosi Reuters.

Kineski strateški bombarderi sletjeli i uzletjeli s osporavanog otočja

Kineska vojska objavila da su njeni strateški bombarderi H-6K i drugi sletjeli i uzletjeli s umjetnih otoka u Južnom kineskom moru koje je Kina izgradila proširivanjem prirodnih grebena i otočića. Ova je vojna vježba razbjesnila filipinske vlasti, a i američka vojska je poslala brodove u to područje.

Filipinski glasnogovornik Harry Roque dodao je da Manila ne može neovisno potvrditi prisutnost kineskih bombardera sposobnih za nošenje nuklearnog oružja na tom području, ali izrazio je "ozbiljnu zabrinutost zbog njenog učinka na napore da se održe mir i stabilnost u regiji".

 

 

Ipak, filipinska vlada nije izravno osudila kinesku akciju. Peking je, pak, pozvao druge zemlje da ne pridaju prevelik značaj onome što je nazvao rutinskom vojnom patrolom. Peking polaže prava na gotovo čitavo Južno kinesko more, iako se ono prostire vrlo daleko od njenog kopna, između Vijetnama, Filipina i Malezije. 

H-6K najmoćniji bombarderi koje je Kina dosad poslala, mogu doseći cijelu jugoistočnu Aziju

Peking također tvrdi da su njihova vojna postrojenja na Otočju Paracel, gdje su sletjeli njihovi strateški bombarderi i gdje imaju zračne baze, radare i protuzračnu obranu, čisto defenzivna i da ima pravo raditi što hoće na svom teritoriju. Međutim, Kina je nesumnjivo militarizirala ove otoke, kao i one u Otočju Spratly južno od Paracela, u samo nekoliko godina i pretvorila ih u ono što neki analitičari zovu "nepotopivim nosačima aviona".

"Što se tiče takozvane militarizacije koju spominje SAD, ono što mi radimo fundamentalno se razlikuje od SAD-a koji šalje vojne avione i ratne brodove tisućama kilometara daleko u ovu regiju i predstavlja prijetnju drugim zemljama", odvratio je na kritike Washingtona glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, prenosi CNN.

 

 

Kineski bombarderi H-6K daleko su najmoćniji vojni avioni koji su sletjeli na ovo otočje. Ovi dvomotorni strateški bombarderi imaju domet od gotovo 3500 kilometara, što znači da s Paracela mogu doseći praktički čitavu jugoistočnu Aziju, dok bi sa Spratlyja potencijalno mogli doseći i sjever Australije, kao i američku vojnu bazu na Guamu.

Kina "postepeno mijenja status quo bez da izazove vojni odgovor SAD-a"

Kina je u travnju već izvela dosad najveću pomorsku paradu u Južnom kineskom moru, u kojoj je nosač aviona Liaoning poveo flotu od 48 plovila, zajedno sa 76 vojnih lovaca. Glasnogovornik Pentagona Christopher Logan rekao je za CNN da SAD ostaje "predan slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", a zapovjednik američke pacifičke flote na odlasku, admiral Scott Swift, nazvao je kineske akcije na Pacifiku primjerom "stvaranja novog poretka na temelju vojne moći, a ne međunarodnog konsenzusa." Njegov nasljednik admiral Philip Davidson rekao je u saslušanju pred Odborom za oružane snage Senata da je Kina "sposobna kontrolirati Južno kinesko more u svim scenarijima osim rata sa SAD-om."

"Kinezi se ne boje da izazivaju krizu. Kina ima još mnogo alata koje može iskoristiti protiv svojih susjeda u vrijeme mira, a SAD nema dovoljno sposobnosti da oblikuje događaje", ocijenila je direktorica China Power Projecta u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, Bonnie Glaser. Vojne vježbe su "maleni koraci koji postepeno mijenjaju status quo u korist Kine bez da izazovu vojni odgovor SAD-a", dodala je.

Filipinska oporba već je kritizirala Dutertea zbog ignoriranja međunarodne arbitraže između Kine i Filipina u Haagu iz 2016. koju su Filipini dobili. Bivši ministar vanjskih poslova Albert del Rosadio pozvao je Dutertea da revidira svoju vanjsku politiku, koja je puno popustljivija prema Pekingu od prethodnih vlada. "Mi se protivimo ratu - kao što i treba biti. Ali ako nam se zaprijeti silom, trebali bismo biti spremni, u najmanju ruku, raskrvariti nos bilo kojem napadaču koji prijeti da će nas povrijediti", rekao je Del Rosario u svojoj izjavi.

Pročitajte više