Plenković potvrdio: HDZ za ministra predlaže Horvata, potpredsjednik će biti Tolušić

Foto: Hina

U 17 SATI počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se raspravljalo o nasljedniku Martine Dalić. Mjesto potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva već tjedan dana je prazno.

Kako doznaje Index, HDZ će za novog ministra predložiti Darka Horvata, a na mjesto potpredsjednika vlade dolazi Tomislav Tolušić.

Plenković potvrdio kandidate

Plenković je nakon sastanka dao izjavu medijima.

"Nakon konzultacija odlučili smo da predložimo imenovanje Darka Horvata na mjesto ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ministra Tomislava Tolušića za potpredsjednika vlade zaduženog za koordiniranje svih aspekata koji se odnose na gospodarstvo i strukturne reforme. Ići ćemo za imenovanje i izglasavanje ovog tjedna u saboru", potvrdio je premijer.

"Danas smo također raspravili sve pripreme koje su nam preostale za izvještajni sabor HDZ-a u subotu. Prošli smo još jednom statut, jednoglasno je dogovoreno da je prihvatljiv svim članovima nacionalnog vijeća i predsjedništva. Očekujemo još jednu raspravu i usvajanje novog statuta u subotu. Očekujemo veliki skup HDZ-a na koji će doći prijatelji iz inozemstva Očekujemo Manfreda Webera, Gojka Borisova kao i Dragana Čovića. Uglavnom jedna vrlo pozitivna i unisona potpora svim ovim odlukama i dokumentima", rekao je Plenković.

O snimanju spota kod Šavorića

Upitan o snimanju spota u uredu Šavorića, o tome je li znao za lokaciju i je li je sam birao, odgovorio je kako to nije bila jedina lokacija te da je spot sniman na nekoliko njih, ali da je ta lokacija odabrana slučajno.

"Točno je da smo snimali dio spota na toj lokaciji, sve je to bilo na inicijativu agencije koja je vodila snimanje kampanje, ali to nije jedina lokacija", rekao je.

"To je bio jedan miks aktivnosti i ta lokacija je u biti bila sasvim slučajna", rekao je.


"Što se tiče našeg odnosa, to je u javnosti i poznato, mi smo približno ista generacija, išli smo u istu srednju školu, išli smo potom i na fakultet, on je mlađi od mene godinu dana, znamo se iz tog vremena, ali nismo neki bliski prijatelji. Što se tiče njegovog sudjelovanja kao stručnjaka koji se bavi korporativnim pravom, stečajnim i predstečajnim, on je jedan od pravnika koji je bio pozvan da pomogne na zahtjev financijskih i ekonomskih stručnjak ai mislim da je tome pristupio dobre volje. Mislim da je on odlučio pomoći sa svojim stručnim znanjem maksimalno, a budući da je ugledni odvjetnik siguran sam da je pazio na svoj angažman", rekao je premijer.

Upitan je li došao na njegov poziv, rekao je da osobno nije zvao nikoga te kako ne zna tko je koga u skupini zvao.

"Znam da su dva predstavnika u toj skupini bili predloženi od strane MOST-a", rekao je premijer.

Upitan jesu li na Predsjedništvu razgovarali o Aferi Hotmail, rekao je da je sve izvijestio o situaciji. Na upit o svojoj političkoj odgovornosti, rekao je da se radi o izrazito dobrom procesu, ali je i dodao kako sve sumnje i sjene treba raščistiti.

"Jedina moja odgovornost je sprječavanje gospodarkse krize", odgovorio je.

Rekao je da je Lex Agrokorom spriječena gospodarska katastrofa te da se sada zaboravlja kakvo je stanje bilo onda. Dodao je i kako je inače za takav zakon i proces potrebno oko šest mjeseci.


Govorio je ponovno o okolnostima koje su tada bile i dodao da su u datim okolnostima učinili maksimalno dobro.

Na pitanje je li dobio potporu stranačkih tijela, dogovorio je: "Naravno da da."

Upitan o sastanku s predsjednicom, rekao je da su se vidjeli sinoć i dogovorili novi sastanak za nekoliko dana.

Kandidati Horvat i Tolušić

"Nema još nikakve konačne odluke. Popila se jedna kava, porazgovaralo se, sad ću s kolegama malo prodiskutirati", kazao je Horvat danas prije sastanka Predsjedništva, prenosi Dnevnik.

U središnjicu HDZ-a nešto poslije 15 sati stigao je i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako su i Horvat i Tolušić "odlična rješenja", ali da će izjave dati nakon predsjedništva.

Prema neslužbenim informacijama, novi dužnosnici u utorak će biti predstavljeni koalicijskim partnerima, a u petak se očekuje glasovanje u hrvatskom saboru.

Maletić sigurna da Plenković ima povjerenje

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić izjavila je uoči sjednice da sumnja u scenarij po kojem bi se išlo na iskazivanje nepovjerenja premijeru zbog afere mailova.

"Mislim da će ostati sigurno premijer", rekla je Miletić.

Upitana je li zbog afere poljuljano povjerenje HDZ-a u predsjednika Plenkovića, rekla je kako vjeruje da je imao dobre namjere i ciljeve te da nije u to upleten.

Tri institucije to istražuju i pokazat će se je li bio ili nije bio u to upleten, zaključila je Miletić.

Tijek događaja pratite na Indexu

Pročitajte više