Šezdesetak migranata napustilo izbjeglički centar kod Mostara

Foto: klix.ba

ŠEZDESETAK migranata napustilo je izbjeglički centar kod Mostara od ukupno njih 269, koliko ih je u petak nakon prijepora između lokalnih i državnih vlasti ipak smješteno u ovaj kamp, izjavio je u ponedjeljak voditelj tog centra Edin Denjo.

"Trenutačno je u izbjegličkom centru, nakon što smo ih prebrojali, 210 migranata", rekao je Denjo medijima u Mostaru nakon posjeta ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac.

Pojasnio je kako se migranti mogu slobodno kretati te da vlasti nemaju podatke o njihovom kretanju. Ministrica Borovac rekla je kako su svi migranti registrirani u izbjegličkom centru te da je zadovoljna uvjetima.

Prema zakonu BiH u izbjegličkom centru mogu ostati dva tjedna

''Možemo reći da postoji jedna puna organizacija u ovom centru i da je sada dalje na Službi za poslove sa strancima, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH, da prati njihovo kretanje", dodala je državna ministrica.

Migranti prema zakonodavstvu BiH mogu dva tjedna ostati u izbjegličkom centru, nakon čega mogu zatražiti azil.

''Hoće li dobiti izbjeglički status ili neku drugu zaštitu, sve zavisi od njih samih. Mali broj njih nije se vratio", rekla je ministrica Borovac.

Konvoj s 269 migranata je u petak prebačen iz jednoga parka u središtu Sarajeva u izbjeglički centar kod Mostara. Njihovom smještanju u Mostaru usprotivile su se vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tvrdeći da o tome nije donesena odluka državnih institucija.

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nazvao je taj potez policije HNŽ-a državnim udarom, dok je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija ustvrdio kako Vijeće ministara nije donijelo odluku o prebacivanju migranata u Mostar.

 

Pročitajte više