Kina i SAD dogovorili su se oko carina, danas su sve potvrdili i iz kineskog ministarstva

Foto: Hina/ EPA

KINA i Sjedinjene Države su tijekom nedavno održanih pregovora u Washingtonu postigle konsenzus o tome da neće povećavati uvozne tarife i da će se truditi izbjeći trgovinski rat, potvrdila je novinarima u Pekingu glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

"Najveće postignuće ovog kruga pregovora o trgovinskim i ekonomskim temama između SAD-a i Kine je to da obje strane shvaćaju kako treba pregovarati i rješavati trgovinska i ekonomska pitanja te pritom valjano 'odraditi' problem. Istodobno je važno izbjeći međusobno povećanje carinskih tarifa", rekla je glasnogovornica.

Američki ministar financija Steven Mnuchin i zamjenik kineskog premijera Liu He u nedjelju su u Washingtonu dogovorili ukidanje carina na američku i na kinesku robu, dan nakon informacije da su se dvije zemlje dogovorile o smanjenju američkoga trgovinskog deficita.

Dvije su strane postigle konsenzus i neće ući u trgovinski rat te neće povećavati carine.

Mnuchin je izjavio da su se dvije strane "dogovorile o ukidanju carina dok pokušavaju provesti temeljne smjernice".

U subotu navečer dvije su zemlje dogovorile mjere kojima će smanjiti američki trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom. Kina je pristala znatno povećati kupnju roba i usluga iz Sjedinjenih Država i na taj način poduprijeti rast i zapošljavanje u SAD-u.

Američki predsjednik Donald Trump, koji optužuje Kinu za nelojalnu konkurenciju, bio je nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a zaprijetio je i novim carinama od 50 milijardi dolara na raznu kinesku robu kako bi se nadoknadio gubitak koji, po tvrdnjama Washingtona, trpe američke tvrtke jer Kina krade intelektualno vlasništvo.

Pročitajte više