NAJČUDNIJI PENAL U POVIJESTI Beusan nam se javio: "To nisam vidio u 47 godina karijere"

Foto: Screenshot

FRANCUSKI drugoligaš AC Ajaccio izborio je finale doigravanja za prvu francusku ligu nakon što je u nedjelju navečer nakon penala izbacio Le Havre.

Kontroverzna utakmica je nakon 120 minuta igre završila 2:2, a domaćini su slavili boljim izvođenjem penala 5:3. Ajaccio je poveo 17. minuti preko Gimberta, a Mateta je izjednačio u 36. na 1:1. Isti igrač je u 111. minuti doveo goste u vodstvo nakon vjerojatno najčudnijeg penala u povijesti.

Naime, u 108. minuti gosti su bili u napadu i promašili dobru priliku. Lopta je još bila u igri, no nakon što su se obranili, domaći igrač Mathieu Coutadeur se u vlastitom kaznenom prostoru prvo unio u lice sucu, a potom ga i ramenom odgurnuo.

U tom trenutku Frank Schneider je prekinuo susret, dosudio kazneni udarac i isključio Coutadeura.

"Moram priznati da u 47 godina sudačke karijere nisam vidio ovakvu situaciju. Iako djeluje jako čudno, sudac je ispravno postupio. Prema pravilima starima dvije godine, svaki fizički napad na službenu osobu kažnjava se crvenim kartonom i izravnim slobodnim udarcem za protivničku momčad. Budući da je sudac napadnut u kaznenom prostoru momčadi čiji igrač ga je udario, izravni slobodan udarac postaje kazneni udarac", rekao nam je Mateo Beusan i dodao:

"U ovom slučaju nema govora o intenzitetu 'prekršaja' kao što govorimo kad je riječ o prekršajima među igračima za kaznene udarce. I najblaže odgurivanje može biti dovoljno za izravni slobodan udarac. Malo je neobično, ali sve je po pravilima".

Igrač Le Havrea Jean-Philippe Mateta zabio je penal, ali je onda provocirao domaće navijače, zbog čega ga je Ajaccioov igrač Sainati udario u lice. Nastala je tučnjava, a sudac je isključio Matetu, Sainatija i još jednog igrača Le Havrea. Utakmica se nastavila s devet igrača na svakoj strani, a Camara je u 125. minuti zabio za 2:2 i izvođenje penala, u kojima je slavio Ajaccio 5:3.

Ajaccio će za plasman u prvu ligu igrati protiv Toulousea koji je Ligue 1 završio na 18. mjestu.

Pročitajte više