VIDEO Domaći jagodari dijele jagode: "Uvozne su prejeftine, nemoguće je da koštaju 8.99"

Video i foto: Index

DOMAĆI proizvođači jagoda prosvjeduju.

Na novinarsko pitanje zašto je hrvatska jagoda dosta skuplja od uvozne, odgovaraju: "Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti, mi ćemo mu sve objasniti. Mi moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana. Sve to ima cijenu."

Tražite li protekciju, bilo je iduće pitanje. "Ne može se tako reći. Mi smo skup inicirali da ukažemo na problem. Ne može prodajna cijena biti 8.99, jagoda prve klase ne može toliko koštati. To je ispod ekonomske cijene. Zašto neki mogu prodavati tako, ne znam. Vjerojatno zato što prodaju i WC papir pa na njemu zarade dovoljno da pokriju gubitak od jagoda. Maloprodajna cijena nigdje ne može biti 8.99. Smatramo da je to nerealno. Mi tražimo ravnopravnost", poručuju domaći jagodari koji ispred Plodina pored Arena Centra dijele jagode građanima.

Traže od trgovačkih lanaca da u vrijeme kad je berba domaćih jagoda, da tad smanje uvoz istih. Žale se i na nedostatak radnika. Za berbu jagoda, satnica je kažu, 25 do 30 kuna, no sve je manje zainteresiranih za taj posao.

Pročitajte više