Bandić ne daje odgovore o 62 putovanja u Rim u pet godina. Zašto?

Foto: Hina, 123rf

SANDRA ŠVALJEK, nekadašnja Bandićeva desna ruka, i Darinko Kosor, danas oboje zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, jutros su pred sjedištem Grada Zagreba održali press konferenciju gdje su komentirali Bandićeva 62 putovanja u Rim u proteklih pet godina.
 
Darinko Kosor izlaganje je započeo legendarnom rečenicom Mladena Delića: "Ljudi moji, je li to moguće?" "Očito je moguće", nastavio je i pozvao DORH da utvrdi istinu.
 
Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa na sjednici u petak pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog 62 putovanja avionom u Rim na trošak grada, iako se, kako tvrde, tamo ni s kim nije sastajao. Radi se o 62 putovanja avionom u razdoblju od pet godina.
 
"Pozivam DORH da u interesu javnosti utvrdi što je to točno gradonačelnik čak 62 puta radio u Rimu na trošak Zagrepčanki i Zagrepčana, kad svi dobro znamo da mu je uzor grad Beč", napisala je na Twitteru neki dan Anka Mrak Taritaš.
 
Bandić voli putovati
 
Pitali smo i Bandića kakva su to putovanja bila. Prema odgovoru koji smo dobili Bandić je, otkako je gradonačelnik, posjetio pedesetak gradova u cijelom svijetu. 
 
Odgovor na pitanje o tome koliko su Bandićeva putovanja u Rim stajala Zagrepčane - nismo dobili. Odgovor iz Ureda Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, o njegovim putovanjima, donosimo u cijelosti.
 
"Gradonačelnik na službeni put ide na poziv organizatora događanja/konferencije ili na poziv gradonačelnika grada domaćina. Imajući u vidu da Grad Zagreb, kao europska metropola, kao jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a kako bi bio u rangu s ostalim europskim gradovima i državama, organizira i predlaže poslove međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u zemlji i odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u inozemstvu što uključuje i poslove uspostavljanja i održavanja suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, hrvatskim iseljenicima i s njihovim udruženjima, u zadnjih osamnaest godina Gradonačelnik je službeno posjetio sljedeće gradove:
 
Ankaru, Berlin, Mainz, Beč, Lisabon, Moskvu, Pečuh, Ljubljanu, Budimpeštu, Bruxelles, Milano, Rim, Sarajevo, Peking, Šangaj, Sankt Peterburg, Sofiju, Skopje, Varšavu, Astanu, Tiranu, Sarajevo, Prištinu, Amsterdam, Pariz, New York, Washington, Los Angeles, Las Vegas, Beograd, Podgoricu, Trst, Prag, Portorož, Suboticu, Tavankut, San Francisco, Toronto, Pittsburg, Bratislavu, Banja Luku, Srebrenicu, Prnjavor, London, Mostar, Salzburg, Maribor;
 
- sudjelovao na Sastancima gradonačelnika glavnih gradova EU i Europske komisije (od kojih je jedan bio u Rimu 2014.), 
- posjetio, na njihov poziv, zajednice Hrvata izvan RH-Molise, Gradišće, Vojvodina, Hrvate u BiH, Hrvate u Mađarskoj. 
 
O putovanjima gradonačelnika redovito se obavještava javnost, a interes medija za praćenje tih događaja, barem do sada, nije bio značajan.
 
Napominjemo da se međugradska i međunarodna suradnja odvija prema Programu međugradske i međunarodne suradnje koji se usvaja na GSGZ svake godine - recentni je Gradska Skupština donijela na 8. sjednici, 1. veljače 2018., a gdje se navode aktivnosti u provedbi utvrđenih ciljeva iz Smjernica za provedbu međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba, a što ju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela na 4. sjednici 30. listopada 2017. U Gradskoj upravi moguće je izvršiti uvid u spise vezane za službena putovanja.
 
Referirajući se na navodnu tvrdnju da nikakvih sastanaka nije bilo možemo samo reći da pokušaj skretanja pažnje s drugih tema ne može proći jer na svaku neistinu i insinuaciju u ovom Uredu mogu se dobiti točni podatci i činjenice", piše u priopćenju iz Ureda gradonačelnika. 
 
 
 

Pročitajte više