Evo kako su u Rimcu preuredili "najljepši auto ikad napravljen" u kojem su se vozili Meghan i Harry

Foto: Hina

NAKON kraljevskog vjenčanja koje je pratilo cijeli svijet, mnogima je za oko zapeo oldtimer u kojem je Harry svoju novopečenu suprugu odvezao na proslavu. Radi se o električnom Jaguaru E-Type Zero, u čijoj je izradi sudjelovao i naš Mate Rimac.

Radi se o električnoj verziji automobila koji je originalno proizveden 1968. godine, a slavni Enzo Ferrari ga je svojevremeno proglasio "najljepšim automobilom ikad napravljenim".

Za prebacivanje ovog ljepotana na električni pogon zaslužna je upravo hrvatska tvrtka Rimac Automobili.

Mike Goodboon, globalni direktor za odnose s javnošću za specijalne projekte u Jaguar Land Roveru, otkrio je da je u Rimac u suradnji s Jaguarom zaslužan za razvoj pogona, pri čemu nije narušen klasični model automobila.

U Rimcu su originalni motor sa šest cilindara zamijenili baterijom koja je približno jednakih dimenzija i težine. Tako preuređen auto je 46 kilograma lakši od originala te može ubrzati od nule do sto kilometara na sat za samo pet i pol sekundi.

S jednim punjenjem litij-ionska baterija može prijeći oko 270 kilometara, a kad se isprazni, potrebno joj je od šest do sedam sati za punjenje. Elektromotor je ugrađen iza baterije, na mjesto gdje se u E-Typeu standardno nalazila mjenjačka kutija. Bitno je napomenuti da ova preinaka nije nepovratna i da se klasični motor može ponovo ugraditi.

Karoserija nije mijenjana, ali je moderniziran interijer. Kontrolna ploča je izrađena od ugljikovih vlakana, ugrađeni su novi digitalni instrumenti, ekran osjetljiv na dodir i LED svjetla.

Iz Jaguara kažu da bi automobil u proizvodnju trebao ući 2020. godine, a prema pisanju Daily Maila, cijena mu je 350 tisuća funti, odnosno oko tri milijuna kuna.  

Pročitajte više