Kineski bombarderi sletjeli na međunarodno otočje, SAD poslao ozbiljno upozorenje

Screenshot: YouTube
  
KINESKI vojni avioni prvi put su sletjeli na jedan od otoka koji je predmet spora sa susjednim zemljama u Južno kinesko more, priopćeno je iz kineskog ministarstva obrane. Taj potez Kine osudio je SAD jer destabilizira regiju, piše BBC.
 
Dalekodometni bombarder H-6K bio je jedan od vojnih aviona koji su sudjelovali u vojnim vježbama na otočju s namjerom da se "ojača kineska sposobnost dosega svih teritorija".
 
Vojne vježbe održavaju na međunarodnoj trgovinskoj ruti
 
Dio mora u kojem se vojne vježbe održavaju je trgovinska ruta koja je ujedno i predmet spora šest zemalja. Kina je optužena da je militarizirala taj dio mora, a njezin posljednji potez mogao bi izazvati nove tenzije u regiji. 
 
Ministarstvo obrane nije priopćilo točno vrijeme slijetanja bombardera, već je u priopćenju navedeno kako se radi o vježbi koja je simulacija napada na ciljeve u moru. 
 
Ge Daqing, pilot u bombarderu H-6K, kazao je kako se radi o treningu "koji izoštrava hrabrost vojnih pilota i pojačava sposobnosti u pravim ratnim situacijama".
 
 
 
 
Objavljen je video People Dailyja koji prikazuje slijetanje bombardera i uzlijetanje iz baze na otoku Woody, najvećem otoku u spornom Paracelskom otočju. 
 
Na otok polažu pravo Vijetnam i Tajvan
 
Na otok Woody koji Kinezi nazivaju Yongxing, pravo polažu i Vijetnam i Tajvan.
 
Iako su kineski avioni već slijetali na taj otok, ovo je prvi put da je na njega sletio vojni bombarder koji može dosegnuti sve zemlje jugoistočne Azije. 
 
Analitičari tvrde kako će bombarderi vjerojatno sletjeli i na otočje Spratly, na kojem je već izgrađena vojna baza. S tog otočja mogu dosegnuti sjeverni dio Australije ili američki Guam.
 
SAD je poslao ratne brodove bliže tog otočja kako bi onemogućio kinesko kontroliranje navigacije u tom strateški važnom dijelu mora. 
 
Kina želi najveći dio teritorija
 
Glasnogovornik Pentagona kazao je da SAD "ostaje predan slobodnom i otvorenom" tom dijelu oceana. "Imamo izvješća o kineskom militariziranju spornih područja u Južnom kineskom moru, što podiže tenzije i destabilizira cijelu regiju", kazao je vojni zapovjednik Christopher Logan. 
 
O otočjima Paracels i Spratlys se spore Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan i Malezija. Kina želi najveći dio tog teritorija, tvrdeći da njeno pravo na taj teritorij seže stoljećima unazad. 
 
Područje je važna trgovačka ruta, vrlo bogata ribom i naftom. Prema mišljenju UN-a, većina otočja pripadala bi Filipinima i Maleziji. 

Pročitajte više