Kad Hrvat u Austriji digne ruku u rimski pozdrav, Austrijanci ga "zblajburče"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Index

KAD Hrvat u Austriji digne ruku u rimski pozdrav, Austrijanci ga "zblajburče". Da je uhićeni objasnio da nije riječ o rimskom, nego o nacističkom pozdravu, Austrijanci bi ga pustili. To je opće prihvaćeni pozdrav, a Hrvati se tako pozdravljaju since 1876., odnosno od opere Ivana Zajca. Ljubiteljima opere je "Za dom spremni!" uvijek bio znak intelektualnog prepoznavanja, no u slobodnoj zemlji kao što je Hrvatska, može se pozdravljati i s "Bog!" ili "Zbogom!". Toleriraju se svi pozdravi osim ako nekome želite smrt, npr. fašizmu.

U Austriji nije tako, a na primjeru uhićenog je jasno da Austrijanci ne vole Rimljane. Iz kabineta vlade stiže priopćenje da (nad)ljudska prava Hrvata u Austriji nisu ugrožena, osim ako se ne ponašaju kao Rimljani. Vijest je primljena s negodovanjem. Oni koji se prave Englezi iščuđavaju se uhićenju. Zar je moguće da neki HDZ-ov član bude iza rešetaka?

HDZ-ovci se ponašaju u skladu sa zakonom, a kad odu u bijeli svijet, uvijek su rodu svome na diku pa narod najčešće želi da tamo i ostanu. U Bleiburgu je riječ o nesporazumu. S obzirom na to da su prisutni dizali ruke i pjevali, dogodilo se da je uhićeni najprije podigao desnu ruku nastojeći zatim dignuti i lijevu, no nije bilo vremena - već su ga uhapsili. Moguće je kako je uhićeni nastojao ruku spustiti, a ne dignuti, ali Austrijanci, na opće čuđenje Hrvata, ne vjeruju HDZ-ovcu. Možda je uhićeni tek čovjek koji ide korak dalje u evoluciji pa ne samo da se uzdigao od hodanja na sve četiri nego mu ne trebaju ni one dvije da stoji uspravno. Za rigidnost mu je dovoljna desnica.

Naravno, desnica se ne smije prelamati u laktu jer to ruši temelje na kojima počiva evolucija uhićenog. Jako je zahtjevno držati ruku u tom položaju pa ne čudi što su Rimljani ispruženu desnicu zamijenili riječju "ćao", koja se, za razliku od desnice, održala sve do danas. Naime, u tako neprirodnom stavu ruka gubi osjet i trnci su sve češći, pa postaje bolno, a i nemoguće, zadržati erekciju lakta dulje od nekoliko minuta. Ta vrsta evolucijskog uzdizanja se kod nas ne mjeri minutama već godinama.

Oni čiji su se preci još '41. uzdigli od čovjeka do ustaše, kudikamo su izdržljiviji od onih čiji preci nisu imali sreće preživjeti takvo uzdizanje. Stoga ne čudi što pojedinci godinama mogu držati ruku u zraku bez ozbiljnijeg poremećaja političkih potreba i funkcija. Za to postoji jednostavno objašnjenje. Krv koja hrani mozak, spolne žlijezde i ostale organe, evolucijsko-usavršeni preusmjere isključivo u ruku. Iako zbog toga stradava mozak kojem za cijeli proces degeneracije treba tek nekoliko rečenica, ostvarivanje krajnjeg cilja, a to je jačanje i rast desnice, nije upitno. Ispružena desnica tako postaje produžena ruka Hrvatima u Australiji, Kanadi, Argentini i Hercegovini dok atrofirana ljevica ostaje u Hrvatskoj.

Evolucijska savršenstva najčešće nalazimo u HDZ-u, a iznimno rijetko, gotovo endemično, u zatvoru. S obzirom na to da je nižih bića nesklonih operi u Hrvatskoj kudikamo više, arije HDZ-ovih tenora probijaju uši većini. Najizvođenija hrvatska opera nije libreto neporaženih, već zapomaganje ljudi koji nisu za dom spremni jer su dom izgubili, bilo ovrhom, bilo napuštanjem Hrvatske u potrazi za egzistencijom.

Arije(vštine) o boljem životu i domu za Hrvate nisu remek-djelo, već laž. Postoji li bolji život u Hrvatskoj? Naravno! Svaki dan u 14.45 gledajte ga na MAX TV-u.

Pročitajte više