Na trogodišnjeg brata izbjeglice Madine pala vrata na osječkom sudu, završio u bolnici

Foto: Twitter/Caritas/Guardian (na fotografiji je malena Madina)
 
OBITELJ Hosseini prije šest mjeseci ostala je bez kćeri Madine, a danas je njihov trogodišnji sin završio u osječkom KBC-u s potresom mozga, piše Novi list
 
Kako se neslužbeno doznaje, na dječaka su pala teška drvena vrata u vrijeme dok se na osječkom Upravnom sudu održavalo ročište u detencijskom postupku povezano uz nekoliko obitelji koje su smještene u centru za izbjeglice u Tovarniku. Dječak je zadržan na bolničkom liječenju s dijagnozom potresa mozga. 
 
Na sudu se danas održalo ročište u postupku u kojem treba biti donesena odluka o tome hoće li obitelj Hosseini, koji su tražitelji azila, ostati i dalje smješteni protiv svoje volje u zatvorenom detencijskom centru u Tovarniku. Odluka bi trebala biti donesena u utorak. 
 
Obitelj Hosseini je prije dva mjeseca ušla u Hrvatsku i zatražila azil. Završili su u centru za izbjeglice u Tovarniku, a prvi kontakt s njima njihova je odvjetnica ostvarila tek prije desetak dana. 
 
Europski sud za ljudska prava zatražio je za obitelj Hosseini smještaj primjereniji za boravak djece. 
 
Šestogodišnja Madina stradala u naletu vlaka
 
Podsjetimo, krajem prošle godine šestogodišnja djevojčica Madina iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je službeno očitovanje o nesreći, u kojem su demantirali tvrdnje da je grupa izbjeglica prešla hrvatsku granicu i potom bila protjerana natrag u Srbiju.
 
Međutim, priča je dobila još jedan zaokret. Udruga koja se bavi izbjeglicama Are You Syrious? je objavila snimku u kojoj navodni očevidac nesreće, također izbjeglica, izravno opovrgava verziju događaja koju je naša policija iznijela. Prema njegovu svjedočanstvu, hrvatska policija tjerala je grupu izbjeglica koji su prethodno prešli granicu natrag preko granice i obližnje željezničke pruge. U tom trenutku naletio je vlak i udario djevojčicu iz grupe.

Pročitajte više