Egipat otvara granicu iznimno na mjesec dana zbog ramazana

Foto: Gulliver Getty

EGIPATSKI predsjednik naredio je iznimno otvaranje granice s Gazom povodom ramazana, nakon masovnih prosvjeda u ponedjeljak tijekom kojih je izraelska vojska usmrtila više od 60 Palestinaca na granici između Izraela i Pojasa Gaze.


Abdel Fatah al-Sisi napisao je u četvrtak navečer na Facebook stranici da je ta odluka donesena "da olakša patnje" stanovništva palestinske enklave koja broji oko dva milijuna stanovnika podvrgnutih strogoj izraelskoj blokadi već više od 10 godina.

Zadnji put otvoren prije pet godina

Terminal Rafah koji graniči s Egiptom, jedini izlaz iz Pojasa Gaze u svijet koji ne kontrolira Izrael, većim je dijelom bio zatvoren zadnjih godina jer je Kairo smatrao da postoji prijetnja po sigurnost zemlje.

Zadnji put je prolaz Rafah bio otvoren na relativno dulji period, tri tjedna, u 2013. godini.

Kao i svaki put, dopušten je ulaz na egipatski teritorij bolesnim ili starijim Palestincima, studentima upisanima na strana sveučilišta, kao i stanovnicima enklave koji imaju rodbinske veze s Egipćanima, rekli su dužnosnici u Rafahu ističući da se operacija provodi u "suradnji" s palestinskim sigurnosnim službama.

Otvaranje granice objavljeno je nekoliko sati prije početka summita čelnika zemalja članica Organizacije islamske konferencije u Istanbulu sazvanog izvanredno radi osude Izraela nakon krvoprolića od ponedjeljka u Pojasu Gaze.

Pročitajte više