Bulj htio zabraniti GMO u cijeloj državi, u saboru njegov prijedlog nazvali populističkom demagogijom

Foto: Hina

PRIJEDLOG Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi vladajući su u petak u raspravi u saboru nazvali "populističkim i demagogijom", dok su ga podržali Živi zid i HSS.

Bulj je predstavljajući prijedlog Zakona o zabrani genetski modificiranih organizama, noseći majicu s prekriženim natpisom "GMO", kazao da su gotovo sve županije zabranile GMO na svojim područjima, pa da je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske.

U njegovoj izradi, kazao je, vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološke proizvodnje.

Preko 400 GMO proizvoda

Bulj tvrdi kako je na hrvatskim policama već preko 400 GMO proizvoda, što čini velike štete gospodarstvu.

Kako je naveo, u 2017. uvoz prehrambenih proizvoda povećan je za 12 posto, uvezen je 71 kilogram voća i povrća po glavi stanovnika, a samo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura, dok je neobrađeno 750.000 hektara zemlje.

Željko Jovanović međutim upozorava kako se građanima mora govoriti istina ističući da je Hrvatska slobodna od GMO uzgoja i da u Hrvatskoj nema GMO proizvoda. "Od 129 uzetih uzoraka niti u jednom nije nađen GMO od bilo koje vrste hrane, mesne, kukuruzne, sojine, svih prerađevina", rekao je.

Populizam i demagogija


Josip Križanić (HDZ) ocijenio je Buljev prijedlog "populizmom i demagogijom". “Vi i ja znamo da je prijedlog ovog zakona čista demagogija i populizam. Apsolutno je nemoguće i u teoriji to provesti. Morali bi zatvoriti granice, izaći iz EU-a, a o zabrani provoza nema šanse", kazao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić ističe da je prijedlog u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU-a, dodajući da bi njegovim donošenjem nastala pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU-a.

Podrška zabrani GMO-a došla je međutim od strane Živog zida koji je zakonski prijedlog ocijenio logičnim, konstruktivnim, pozitivnim i u interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Zabranu GMO-a u Hrvatskoj podržava i HSS. "Mi želimo da svaki potrošač u Hrvatskoj zna što je u pašteti i da ti sastojci budu iz domaće sirovine", kazao je Davor Vlaović (HSS), istaknuvši važnost zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pročitajte više