Slovenija lani zabilježila turističke rekorde

Foto: Borna Filic/PIXSELL

SLOVENIJA je prošle godine zabilježila rekordne turističke rezultate s 4,9 milijuna turista, što je 15 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je broj noćenja porastao za 13 posto, na 12,6 milijuna, pokazuju podaci objavljeni u petak. 
 
Prema podacima koje je objavio slovenski državni statistički ured, stranih je turista lani bilo 3,59 milijuna, 18 posto više nego prethodne godine, a ostvarili su 8,57 milijuna noćenja, što je porast od 17 posto.
 
Njihov se udio konstantno povećava od 2009. godine u ukupnom rezultatu, pa su tada ostvarivali 55 posto svih noćenja, a lani 68 posto.
 
Ove godine očekuju rast posjeta i noćenja
 
Nakon najbrojnijih talijanskih, njemačkih i austrijskih turista, hrvatski su posjetitelji u Sloveniji na visokom četvrtom mjestu s 5 posto od ukupno ostvarenih noćenja stranaca, a iz godine u godinu u Sloveniji se povećava i broj turista iz Azije.
 
Prema službenim podacima Slovenske turističke organizacije (STO), u Sloveniji je lani turistima bilo na raspolaganju za unajmljivanje oko 46.000 soba ili apartmana sa 135 tisuća ležajeva, od čega 39 posto u hotelima, 19 posto u kampovima, a ostalo u drugim stambenim kapacitetima.
 
Turistički djelatnici vjeruju da će i ove godine zabilježiti rast posjeta i noćenja, unatoč povećanju turističkih pristojbi.

Pročitajte više