Sjeverna Koreja uništila je svoje glavno nuklearno postrojenje, no što će biti s oružjem?

Foto: Google Earth/Getty Images

PLANINA na mjestu nuklearnih testova Sjeverne Koreje je urušena, no stručnjaci se pitaju - što će biti s oružjem i dokazima?
 
Stižu pozitivne vijesti uoči povijesnog sastanka sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa 12. lipnja u Singapuru.
 
Snimke iz zraka snimljene 7. svibnja dokaz su uklanjanja mjesta nuklearnih testiranja u Punggye-riju na sjeveroistoku zemlje. Do kraja ovog mjeseca lokacija bi trebala biti u potpunosti uništena kako bi Kim održao obećanje o odustajanju od nuklearnih testiranja.
 
 
Potvrđeno je - mjesto je uništeno
 
"Dvije skupine kineskih znanstvenika potvrdile su da je mjesto nuklearnih testova Sjeverne Koreje uništeno, zbog čega Kini i ostalim obližnjim državama prijeti rizik od izlaganja radijaciji", objavio je South Chini Morning Post.
 
Na objavljenim snimkama iz zraka vidi se da su glavne zgrade uništene, a pruga koja povezuje glavni ulaz uklonjena. Zatvaranje su podržali SAD, Južna Koreja i glavni tajnik UN-a, Portugalac Antonio Guterres.
 
Je li ovo "patka"?
 
Ipak, stručnjaci upozoravaju da Sjevernokorejci pokušavaju izbrisati sve dokaze o svojoj nuklearnoj snazi, prenosi Reuters.
 
Potrebno je nastaviti nadzirati moguće radioaktivno curenje uzrokovano urušavanjem planine, tvrdi istraživački tim pod vodstvom geologa Wena Lianxinga sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hefeiju, na istoku zemlje.
 
 
Blogeri Jeffrey Lewis i David Schmerler pretpostavljaju kako je plan "dezinficirati lokaciju i ukloniti bilo kakvu osjetljivu informaciju o stanju sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja i pretvoriti Punggye-ri u mjesto duhova".
 
Pitanje je kako će završiti "potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija" Sjeverne Koreje. O tome će zasigurno najviše pričati na sastanku u Singapuru.

Pročitajte više