Papa zbog pedofilije najavio promjene u čileanskoj Crkvi

Foto: Hina

PAPA Franjo najavio je "promjene radi uspostave pravde" unutar čileanske Crkve načete pedofilskim skandalima, ne navodeći imena.

U kratkom pismu upućenom na adresu 34 čileanska biskupa, s kojima se susreo u četiri navrata u Vatikanu između utorka i četvrtka, Papa ne pruža nikakve naznake o eventualnim sankcijama protiv prelata među kojima se neke sumnjiči da su šutjeli o slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Traženje oprosta

"Zahvaljujem vam za punu raspoloživost koju je svatko od vas iskazao surađujući na svim promjenama i rezolucijama koje moramo provesti kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, potrebnih za uspostavu pravde i crkvenog zajedništva", napisao je Papa na španjolskom u pismu koje je objavila Sveta Stolica.

Papa je spomenuo "iskren razgovor o ozbiljnim događajima koji su naštetili crkvenom zajedništvu i oslabili rad Crkve u Čileu zadnjih godina".

Papa ih podsjeća da je morao tražiti "oprost" od nekoliko žrtava čileanskog klera. Čileanski prelati izrazili su mu "čvrstu namjeru da poprave nanesenu štetu".

Pročitajte više