SVJETSKA TRŽIŠTA Wall Street oslabio, ulagači su oprezni

Foto: Hina

NA WALL Streetu su burzovni indeksi blago pali, izgubivši dio dobitaka od prethodnoga dana, jer su ulagači oprezni dok prate rast cijena nafte i trgovinske pregovore između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 54 boda ili 0,22 posto, na 24.713 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2.720 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 7.382 boda.

Najviše je jučer porastao, za 1,3 posto, S&P indeks energetskog sektora, nakon što su cijene nafte dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine jer se ulagači plaše da bi nemiri na Bliskom istoku mogli poremetiti opskrbu s tog područja.

Tehnološki sektor na gubitku


S druge strane, među najvećim je gubitnicima bio tehnološki sektor, s prosječnim padom cijena dionica za 0,5 posto.

Na tržištu vlada oprez dok se čeka ishod drugog kruga trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspiju, za očekivati je uvođenje carina s obje strane.

„Mislim da ovaj trgovinski nered utječe na raspoloženje ulagača. Poslovanje američkih kompanija trpi. S carinama je problem to što uvijek povećavaju troškove gotovo svega za potrošače i uništavaju više radnih mjesta nego što ih stvaraju”, kaže Jim Bell, predsjednik u tvrtki Bell Investment Advisors.

I dok su dionice velikih multinacionalnih kompanija pod pritiskom zbog rasta cijena nafte i tečaja dolara te napetosti u trgovinskim pregovorima, dionice manjih kompanija na koje sve to manje utječe i dalje rastu.

Tako je jučer Russell 2000 indeks manjih kompanija dosegnuo rekordnu razinu drugi dan zaredom.

Najveći skok zarada u posljednjih sedam godina

Tržištima pružaju podršku bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

S druge strane, ulagače na oprezu drži rast prinosa na američke državne obveznice na novu najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Jačanje inflacije


Zbog mogućeg jačanja inflacije, što bi moglo potaknuti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli su 3,11 posto.

Rast prinosa loše utječe na tržišta dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 7.787 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 posto, na 13.114 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 5.621 bod.

Pročitajte više