Piše: Ž.L. | 17.05.2018. 21:35

VIDEO Poljak nevin proveo 18 godina u zatvoru, pogledajte njegovu reakciju kada je oslobođen

Screenshot: YouTube
 
TOMASZ Komenda zaplakao je od olakšanja kada su ga suci proglasili nevinim, nakon što je proveo 18 godina u zatvoru optužen za silovanje i ubojstvo.
 
Ponovni pregled dokaza uz pomoć forenzičkih testova pokazao je da Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen na Novu godinu 1997. u Poljskoj. Komenda (42) je pušten iz zatvora u ožujku, nakon što je njegov slučaj ponovo razmotren kada su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivnju. Mediji su objavili snimku trenutka kada su ga suci oslobodili.
 
 
"Posljednjih 18 godina sam se pitao što sam skrivio da mi se život pretvorio u pakao. Cijelo to vrijeme prema meni se postupalo kao prema smeću", rekao je Komenda nakon oslobađanja.
 
"Toliko su me tukli da bih priznao i da sam ubio papu"
 
Petnaestogodišnja djevojčica silovana je i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj tijekom proslave Nove godine 1997. Novi forenzički testovi pokazali su da Komenda nije imao veze sa zločinom i otkrili pogreške u skupljanju dokaza te nemaran pristup izjavama svjedoka.
 
Komenda je zatvoren 7 godina nakon zločina, unatoč činjenici da je 12 ljudi potvrdilo da se u to vrijeme nalazio više od 3 kilometra dalje od mjesta zločina.
 
Kada je uhićen surađivao je s policijom, ali rekao je da su mu prijetili i tukli ga: "Toliko su me tukli da bih priznao i da sam ubio papu". Njegov slučaj šokirao je Poljsku. Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je da njegovo oslobađanje pokazuje da pogreške pravosudnog sustava mogu biti ispravljene.
 
Komendin odvjetnik rekao je da će tražiti više od 2 milijuna zlota odštete zbog nepravedne osude i zatvorske kazne. Pokrenuta je istraga pogrešaka u postupku protiv njega.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE