Splitskog fratra pedofila koji je godinama silovao dječake izbacit će iz crkve

Foto: Index (Na fotografiji je splitski fratar pedofil iz teksta. Lice mu po zakonu moramo sakriti. Zasad.)

ZAVRŠEN je crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u slučaju fratra pedofila koji je godinama silovao dječake.

Istraga je službeno završena 11. svibnja, a 14. svibnja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu koja će je proslijediti Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Istraga je, doznaje Večernji list, pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje pet dječaka, a za kaznu će biti otpušten iz franjevačkog reda i iz kleričkog staleža. Dakle, fratar koji je godinama silovao i zlostavljao dječake u zatvoru neće provesti ni dana.

>> Nadbiskup Barišić je prije 15 godina saznao što fratar radi dječacima. Nije napravio baš ništa

>> POGLEDAJTE SNIMKU Je li nadbiskup Barišić lagao o fratru pedofilu?

>> ISPOVIJEST ŽRTVE SPLITSKOG FRATRA Pet godina silovanja, povraćanja i srama. I 25 godina šutnje

Podsjetimo, policija je nakon prva prijave za zlostavljanje uhitila i ispitala 78-godišnjeg fratra, ali je brzo pušten na slobodu. I danas se gomilaju prijave protiv njega za pedofiliju, javlja se sve više žrtava kojima je uništio djetinjstvo, ali kako je doznao Index, u zatvoru neće provesti ni dana jer sve odlazi u zastaru.


Nedjela su se dogodila davno, prije dvadesetak godina, kada su oštećenici bili maloljetnici. Zlostavljanja nisu prijavili policiji, nekima ni roditelji ne znaju što im se dogodilo. Prema posljednjim informacijama, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić znao je za zlostavljanje punih petnaest godina, ali nikakva istraga nije bila pokrenuta, niti je slučaj bio prijavljen civilnim vlastima.

Izvući će se nekažnjen

Nakon što je Crkva fratra suspendirala, Index je doznao kako je razlog suspenzije ležao u optužbama za pedofiliju. Nakon Indexova otkrića, policija je provela izvide i razgovarala s fratrovim žrtvama. Nakon toga su poslali posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje bi trebalo odlučiti hoće li podignuti optužnicu.

Zakon kaže da se optužnica ne može podignuti za djela za koja je nastupila zastara.

Kako doznajemo, za sada su sva djela za koja optužuju fratra u zastari. To znači da on neće biti osumnjičen, pa ni optužen. To također znači da neće ni u zatvor. To znači i da će se izvući nekažnjen za godine silovanja djece.

Pročitajte više