Prošle su četiri godine od katastrofalnih poplava u Rajevu Selu, 210 obitelji još čeka odštetu

Foto: FAH

ČETIRI su godine prošle otkako je puknuo savski nasip kod Račinovaca i Rajeva Sela i od poplave u županjskoj Posavini, a kako je rečeno u četvrtak na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Račincima, tamošnji stočari, 210 obitelji, još čekaju naknadu štete.

U povodu četvrte godišnjice velike poplave, u Račinovcima je u četvrtak održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je bilo riječi o dosad učinjenom na poplavljenom području. Istaknuto je kako stočari koji su u poplavi izgubili stoku još nisu dobili odštetu. Po riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića, oko osam milijuna kuna potražuje 210 obitelji koje su se bavile stočarstvom. Procjenjuje se kako je u poplavi u županjskoj Posavini stradalo oko 10.000 grla stoke.

 "Problem je što Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda nije bio usklađen s mjerom 5.2. Ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih potencijala na područjima pogođenim katastrofama i elementarnim nepogodama. U to vrijeme donositelji odluka to nisu dobro procijenili", rekao je Matić i dodao da su imali odluku po kojoj će se dobiti odšteta za sav stočni fond. Istaknuo je da se istodobno vodila rasprava ima li smisla nadoknaditi štetu iz državnog proračuna ako postoji europska mjera, nakon čega se, nažalost, odustalo od isplate iz državnog proračuna.

Po njegovu mišljenju, onaj tko je odlučio da se ne plati odšteta iz državnog proračuna morao je znati da kandidati neće ostvariti svoja prava "kroz papirologiju, koja je europska, i hrvatsku neusklađenost", što se i dogodilo, tako da su stočari do danas ostali bez odštete.

Zašto vlada nije reagirala?

Po riječima načelnika općine Drenovaca Jakše Šestića, vlada bi trebala konačno reagirati kako bi stočari u dijelu županjske Posavine koji je stradao u poplavi dobili odštetu.

"Kada je uništen stočarski fond, Ministarstvo poljoprivrede nije saniralo štete, a rezultat toga je sadašnja stočarska proizvodnja, manja i za 70 posto nego prije poplave", ističe Šestić i dodaje kako poljoprivrednicima nije obnovljena ni poljoprivredna mehanizacija, što je veliki problem za općinu čiji se stanovnici isključivo bave poljoprivredom i žive od te gospodarske djelatnosti.

Svjestan je toga i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao kako se posljedice poplave još osjećaju iako naizgled u selima poplavljenim prije četiri godine, a zatim obnovljenim, život teče normalno. "Ako nema sigurnosti, neće biti ovdje ni života, a niti poljoprivrede i stočarstva. Mladi, nažalost, odlaze i odavde, a ovdje se to, na krajnjem jugoistoku Hrvatske, posebice osjeti", rekao je župan Galić.

Nasip kod Rajeva Sela i kod Račinovaca popustio je 17. svibnja 2014., kada je Sava poplavila ta dva mjesta i Gunju i prouzročila goleme štete. U poplavi su poginule dvije osobe iz Rajeva Sela, a djelomice su bila poplavljena i mjesta Đurići, Strošinci, Soljani i Posavski Podgajci. Šteta je procijenjena na gotovo 1,7 milijarda kuna, od čega je samo na zgradama šteta 1,2 milijarde.

Pročitajte više