Piše: Ž.L. | 17.05.2018. 18:02

Ukrajinski službenik: "Rusi su zatočili naše vojne dupine, štrajkali su glađu i uginuli"

Foto: Shutterstock
 
"UKRAJINA ima tajni program dresiranja morskih sisavaca za izvršavanje vojnih zadaća i vojsku dupina u centru na Krimu, ili je barem imala", piše The Guardian.
 
Nakon ruskog pripajanja Krima u 2014. godini, uhvaćeni su ukrajinski vojni dupini. Država je zahtijevala njihovo vraćanje, ali ruske snage su to odbile. Neki su smatrali da Rusi namjeravaju ponovo izdresirati dupine kao ruske vojnike, a ruska agencija RIA Novosti citirala je izvor koji je naveo da "stručnjaci razvijaju nove tehnologije za učinkovitu upotrebu dupina", piše Guardian.
 
"Dupini su uginuli patriotski, braneći svoju državu"
 
Četiri godine kasnije, čini se da Rusi nisu proveli svoj navodni plan, a većina dupina je uginula. Boris Babin, predstavnik ukrajinske vlade na Krimu, izjavio je ovog tjedna da su "dupini uginuli na patriotski način, braneći svoju državu". Rekao je da su "odbili poslušati naredbe ruskih uljeza i jesti njihovu hranu, a štrajk glađu doveo je do njihove smrti".
 
Babin je za ukrajinske novine Obozrevatel izjavio da su dupini "vrijedni poštovanja više od ljudskih vojnika": "Dresirane životinje ne samo da su odbile interakciju s ruskim trenerima, već su odbile i njihovu hranu. Mnogi ukrajinski vojnici puno su neozbiljnije shvatili svoje zakletve i odanost".
 
Drugi su porekli ove tvrdnje i optužili Ukrajinu za loše postupanje prema dupinima. Ukrajinski političar Vladimir Oleinik izjavio je da se radi o propagandi protiv Moskve i glasinama. Ruski zastupnik Dmitrij Belik rekao je da su "svi dupini koji su služili u pomorskim snagama Ukrajine prodani ili su uginuli od prirodnih uzroka prije 2014. godine". 
 
 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE