ŠPANJOLSKA DOMINACIJA U pet godina osvojili 13 od 14 europskih trofeja, bez Hrvata nema slavlja

Foto: Getty Images / Guliver Image

JEDNO od najvećih pitanja u nogometu, pored onog vječnog jesu li Lionel Messi i Cristiano Ronaldo najbolji igrači u povijesti, svakako je i ono koja je najjača europska liga. Englezi već cijelo desetljeće ulaže uvjerljivo najviše novca u Premier ligu, Nijemci se trude poboljšati Bundesligu, Talijani tvrde kako je njihov Calcio jedinstven... No gdje su tu Španjolci?
 
Da, njihova Primera najbolja je liga u Europi, barem kada se gleda posljednjih pet godina. 
 
Mnogi će reći kako su tamo samo Real Madrid i Barcelona vrijedni spomena, ali samo na prvi pogled. Atletico Madrid i Sevilla umnogome su doprinijeli dominaciji španjolskog nogometa na kontinentu.
Klubovi sa španjolskog dijela Pireneja osvojili su od sezone 2013/14. do danas 13 od mogućih 14 europskih trofeja, što govori čije je prvenstvo doista najbolje i najkvalitetnije. Nevjerojatni niz otvorili su Real i Luka Modrić koji su 2014. u finalu Lige prvaka pobijedili Atletico (4:1) nakon produžetaka i osvojili čuvenu La Decimu. 
 

 
Istovremeno, Sevilla je s kapetanom Ivanom Rakitićem preko penala pobijedila Benficu u finalu Europa lige za svoj treći trofej. 
 

 
Europski Superkup pripao je Realu koji je srušio Sevillu (2:0) u Cardiffu.
 

 
Sljedeće sezone 2014/15. Barcelona je postala europski prvak pobjedom nad Juventusom (3:1) u Berlinu, čime je stigla do pete Lige prvaka u bogatoj povijesti. U tom finalu gol za Barcu zabio je Rakitić i time poslije Europa lige osvojio i Ligu prvaka.
 

 
Andalužani su i bez Rakete obraniti titulu u EL-u, a u finalu su svladali Dnjipro i Nikolu Kalinića (3:2) te podigli trofej rekordni četvrti put. 
 

 
No opet je Sevilla izgubila Superkup, ovog puta od Barce (5:4) nakon produžetaka u Tbilisiju. 
 

 
Uslijedilo je novo madridsko finale u Ligi prvaka, a pobjednik je opet bio Real nad Atleticom (5:3 poslije penala), čime je Modrić osvojio drugu, a Mateo Kovačić prvu titulu europskog vladara. Ukupno 11. španjolskog kralja. 
 

U međuvremenu, dominaciju Europa ligom potvrdila je Sevilla. Uzalud su Dejan Lovren i Liverpool pokušavali u Baselu jer su na kraju uvjerljivo izgubili (3:1), a klub sa stadiona Ramon Sanchez Pizjuan poboljšao je rekord i pobjegao konkurenciji s pet trofeja u povijesti natjecanja.
 

 
Ipak, i treći put Andalužani nisu mogli u Superkupu, a opet je koban po njih bio Real (3:2) u Trondheimu. 
 

 
Modrićev hat-trick u Ligi prvaka, a Kovačićev drugi trofej stigli su prošle sezone u Cardiffu, gdje je Real pobijedio Juventus (4:1), za koji je prekrasan pogodak zabio Mario Mandžukić. Time je momčad Zinedine Zidanea obranila naslov prvi put od Milana 1989/1990. te prigrlila rekordni 12. put najveći pehar u nogometnom klupskom svijetu. 
 

 
Jedini klub koji je pokvario čudesni niz predstavnika Primere je Manchester United koji je prošle sezone osvojio EL preko Ajaxa (2:0). Ali zato je poražen od Reala (2:1) u Skoplju te je trofej Superkupa ostao u vlasništvu Španjolaca. 
 

 
Kad već nije mogao dvije godine srušiti gradskog rivala u Ligi prvaka, Atletico je ove treći put osvojio EL. Šime Vrsaljko i društvo razbili su Marseille (3:0) i donijeli Španjolskoj još jednu zvjezdicu u europskim okvirima. 
 

 
Meč loptu ima Real koji će 26. svibnja protiv Liverpoola u Kijevu loviti 13. naslov europskog prvaka, ali i boriti se za nastavak španjolske dominacije. Modrić juri četvrtu, a Kovačić treću titulu, dok će na drugoj strani Dejan Lovren i njegovi Redsi pokušati srušiti kraljevsku dinastiju. 
 
Bit će to peto finale Lige prvaka zaredom u kojem će barem igrati jedan Hrvat, a u Kijevu će to ovog puta biti čak trojica - Modrić i Kovačić na jednoj te Lovren na drugoj strani. Također, u finalima Europa lige samo prošle sezone nije bilo hrvatskih igrača koji su se očigledno preplatili na osvajanje najvećih europskih trofeja. 
 
A kako je krenulo, već je jedan Španjolac (Atletico) spreman za europski Superkup u Talinu, gdje poput 2014., 2015. i 2016. ponovno možemo gledati španjolski dvoboj. I to gradski, madridski. 

Pročitajte više