Hrvatska i Srbija se zajedno bore protiv poplava

Ilustracija: Pixsell/Nikola Čutuk 

U HRVATSKIM vodama danas je obilježen početak provedbe zajedničkog projekta hrvatskih i srpskih institucija "Razvoj projekta prekogranične šumske retencije za integrirano upravljanje rizicima od poplava, okolišem i šumama" (FORRET) kojemu je glavni cilj smanjenje rizika od poplava, vrijednog oko 1,6 milijuna eura.
 
Od toga se 85 posto financira iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014.-2020, a 15 posto iz sredstava hrvatskih i srpskih projektnih partnera te WWF Adrije. 
 
Projekt obuhvaća područje prekograničnog sliva Save, prirodnog poplavnog prostora Spačvansko-Morovićkih šuma, smještenih u pograničnom prostoru Hrvatske i Srbije. To je područje od posebnog značaja, kako za razvoj nacionalnog gospodarstva i održivo gospodarenje šumama, tako i za očuvanje vrsta i staništa bogatog biljnog i životinjskog svijeta, koji obitava u dobro očuvanim hrastovim šumama i močvarama tog područja.
 
Cilj unaprjeđenje sustava upravljanja rizicima od poplava
 
Cilj projekta je unaprjeđenje sustava upravljanja rizicima od poplava kroz uspostavu zajedničkog monitoringa i mjere zelene infrastrukture. Također, cilj mu je smanjenje rizika od poplava, kvalitetnije upravljanje šumama uz poboljšanje ekološkog stanja i očuvanja bioraznolikosti tog jedinstvenog područja te stvaranje preduvjeta za nove projekte koji će osigurati očuvanje vrijednosti tog područja.  
 
Provedba projekta počela je 1. rujna 2017. i trajat će do 29. veljače 2020. godine. 
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo zbog dobrog puta kojim idu hrvatske i srpske institucije u ostvarenju zajedničkih projekata u duhu dobre susjedske suradnje, a isto tako i razvoja vodnoga gospodarstva te boljeg upravljanja šumama.
 
Istaknuo je da je riječ o multidisciplinarnom projektu, koji ima dodatno značenje i za okoliš i prirodu. Podsjetio je da je upravo na današnji dan 2014. Sava probila nasipe na području Gunje i Račinovaca koji su na žalost u Hrvatskoj rezultirali s gubitkom dva života te više od dvije milijarde kuna štete, a štete su bile još puno veće u ljudskim žrtvama na području BiH i Srbije.
 
Rekao je kako mu je drago da su tada svi zajedno dali maksimum i jedni drugima pomagali. Istaknuo je kako je glavni cilj ovog projekta smanjenje rizika od poplava. Sagledat će se mogućnosti gradnje retencije na području Spačvansko-Morovićkih šuma koja može dati veliki doprinos u smanjenju vrha vodenoga vala.    
Projekt razvoja međunarodnu suradnju
 
Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos istaknula je kako taj projekt razvija međunarodnu suradnju sa Srbijom koja u pogledu vodnog gospodarstva još nije potpisala sporazum. 
 
Direktor Javnog vodoprivrednog poduzeća "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić i direktorica Javnog poduzeća "Vojvodinašume" Marta Takač naglasili su važnost prekogranične suradnje koja se ovim projektom ostvaruje u cilju smanjenja rizika od poplava.
 
Branka Španiček iz WWF Adrije rekla je kako pozdravljaju ideju da se osim tehničkih mjera u obrani od poplava koriste i prirodne mjere u što većoj mjeri, a kako i sam moto ovogodišnjeg Svjetskog dana voda kaže "Odgovor je u prirodi". Nada se da će taj projekt biti primjer dobre prakse, a cijela priča dobiti nastavak u godinama koje slijede.

Pročitajte više