Tin Šunjerga zbog ubojstva majke i oca osuđen na 40 godina zatvora

Foto,Video: Index.hr

ŽUPANIJSKI sud u Zadru objavio je presudu Tinu Šunjergi, koji je ubio vlastite roditelje.

Kako javlja reporter Indexa sa suda u Zadru, Tin Šunjerga osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva roditelja.

Od 40 godina zatvora na koliko je osuđen oduzet će mu se vrijeme koje je proveo u zatvoru.

Osim njega, osuđen je i njegov prijatelj koji je bio s njim u automobilu kada je ubio majku. Njega je DORH teretio za neprijavljivanje kaznenog djela.

On je osuđen na godinu dana uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.

Izjava tužitelja

Nakon presude novinari su tužitelja upitali je li zadovoljan presudom i hoće li se žaliti.

"Kada dobijemo pisani otpravak presude onda ćemo vidjeti hoćemo li uložiti žalbu", rekao je tužitelj Branko Čvrljak.

Na pitanje koliko je tužiteljstvo tražilo rekao je da je već rekao sve što može reći i udaljio se od novinara.

Izjava odvjetnika Tina Šunjerge nakon presude

Nedugo nakon tužitelja medijima je izjavu dao i odvjetnik Tina Šunjerge.

"Iako se radi o jednoj od najvećih izrečenih presuda u povijesti Hrvatske, ova presuda je očekivana i to zato što je sud tijekom rasprave odbio dokazni prijedlog obrane za provođenjem vještačenja u odnosu na vještačenje koje je bilo provedeno u psihijatrijskoj bolnici Vrapče. S obzirom na to da je već u obrazloženju raspravnog rješenja sud u odnosu na provedeno vještačenje jasno dao do znanja da ga u cijelosti nekritički prihvaća, bilo je jasno da će okrivljenika ocijeniti ubrojivim. S obzirom na to radi se o dva teška ubojstva gdje su propisane dvije dugotrajne kazne zatvora, posve je jasno zašto je došlo do ovakvog rezultata. Obrane će svakako iskoristiti svoje pravo žalbe i čekati pravorijek suda", rekao je odvjetnik optuženog.

Upitan kako je njegov klijent primio presudu, rekao je da nije ništa komentirao te kako za to nije bilo ni vremena ni mogućnosti.

Upitan o prvom i jedinom vještačenju, rekao je kako u spisu postoje dva dokaza koja su međusobno u koliziji te kako je Centar za socijalnu skrb u Šibeniku proveo defektološko vještačenje i stvar je procijenio drugačije nego Vrapče.

"Puno je jača dokazna snaga psihijatrijskog centra Vrapče, činjenica je da postoje dva dokaza koja su u međusobnoj koliziji i zato smo predlagali još jedno vještačenje kako bi se to raščistilo, ali sud to nije prihvatio i to će biti temelj za našu žalbu", rekao je odvjetnik Tina Šunjerge.

 

 

Pogledajte snimku uhićenja mladića koji je ubio svoje roditelje

Kronologija dvostrukog ubojstva koje je šokiralo Hrvatsku

Pogledajte snimku sprovoda roditelja Tina Šunjerge

Sudilo mu se zbog ubojstva roditelja iz osvete

Šunjergi se stavljalo na teret da je 25. ožujka prošle godine, između 14:30 i 17 sati, ubio roditelje iz osvete jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droge te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

Maksimalna kazna za to kazneno djelo je i do 50 godina zatvora. Ipak, sud je 20-godišnjem Šunjergi mogao presuditi kao maloljetniku, a u tom bi slučaju maksimalna kazna bila 10 godina
 
On je tog dana iz sefa obiteljske kuće uzeo pištolj, a onda nazvao prijatelja i, lažući mu, pozvao ga da zajedno idu u Šibenik. Zajedno su otišli u polje gdje je bila Tinova majka Silvana koja ih je obojicu ukrcala u svoj Citroen Saxo.

Tin Šunjerga sjedio je na stražnjem sjedištu, odmah iza majke, te joj je oko 16:30 sati tijekom vožnje uperio pištolj u glavu i ubio je.

Povlačenjem ručne kočnice zaustavio je automobil, a njegov prijatelj pobjegao je kad je vidio da je ovaj pucao na rođenu majku.
 
Ubio oca u obiteljskoj kući

Šunjerga se s tijelom u vozilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i beživotno tijelo majke, a onda se, u namjeri da ubije i oca, pješice vratio do obiteljske kuće u Čistoj Velikoj, gdje je oko 17 sati došao u garažu u kojoj je bio njegov otac, inače policijski službenik. Šunjerga je prvo u susjednoj prostoriji pustio vodu iz slavine kako bi nečujno repetirao pištolj, a potom hicem iz pištolja ocu ispalio metak u predio potiljka glave.
 
Šunjerginog 20-godišnjeg prijatelja, koji je pobjegao iz automobila kad je vidio kako ovaj ubija majku, Županijsko državno odvjetništvo tereti za neprijavljivanje tog teškog kaznenog djela.

Pročitajte više