Piše: Hina, K.K. | 17.05.2018. 11:29

Sveučilište Michigan platit će 500 milijuna dolara odštete gimnastičarkama koje je zlostavljao Nassar

Screenshot: Twitter

DRŽAVNO sveučilište u Michiganu pristalo je platiti 500 milijuna dolara odštete gimnastičarkama koje je spolno zlostavljao bivši sportski liječnik Larry Nassar, prenosi u četvrtak BBC.


Nagodbu je objavila odvjetnička tvrtka iz Kalifornije, pravni zastupnik 332 žrtve Nassara koji je djevojčice i žene napadao pod izlikom liječenja. Nagodba ne uključuje nikakve sporazume o šutnji ili povjerljivosti, stoji u priopćenju odvjetnika i sveučilišta.

425 milijuna žrtvama, 75 milijuna za eventualne nove tužbe

Dogovor se također ne tiče tužbi protiv drugih organizacija za koje je radio Nassar.

Njime se ne rješavaju tužbe protiv američkog gimnastičarskog saveza, olimpijskog odbora i vlasnika dvorane u Teksasu gdje su gimnastičarke trenirale, kaže u priopćenju odvjetnička tvrtka Manly, Stewart & Finaldi iz Los Angelesa.

Prema odvjetnicima, 425 milijuna dolara dobit će žrtve, a 75 milijuna bit će rezervirano za eventualne nove tužbe protiv Nassara (54) i sveučilišta.

U njihovu priopćenju ne navodi se iznos koji će dobiti svaka žrtva pojedinačno.

Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije osuđen je u siječnju na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja mladih gimnastičarki, uključujući dobitnice olimpijskih medalja.

Nassar služi kaznu od 60 godina zatvora

Nassar, koji je u studenome prošle godine priznao krivnju, već služi kaznu od 60 godina u saveznom zatvoru zbog dječje pornografije.

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan.

Rachael Denhollander, prva žena koja je javno progovorila o Nassarovu zlostavljanju 2016., kritizirala je sveučilište jer nije primjereno istražilo optužbe.

I žrtve i drugi kritizirali su američki gimnastički savez jer je godinama ignorirao pritužbe i nastojao ih umanjiti kako bi izbjegao negativan publicitet.

Ostavke su u međuvremenu podnijela tri člana upravnog odbora, kao i predsjednik te izvršni direktor saveza.

Nekoliko velikih tvrtki objavilo je da neće više sponzorirati savez, uključujući najveći američki telekom AT&T.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE