Piše: Hina, Ž.L. | 16.05.2018. 22:54

Hamas objavio da je većina Palestinaca ubijenih u Gazi pripadala njihovoj skupini

Foto: Hina/EPA
 
VISOKI dužnosnik Hamasa izjavio je u srijedu da velika većina Palestinaca ubijenih ovog tjedna u prosvjedima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada islamističkom pokretu koji upravlja tom enklavom.
 
Visoki dužnosnik Hamasa Salah al-Bardaouil izjavio je za jednu palestinsku televiziju da je 50 od 62 u ponedjeljak ubijenih Palestinaca pripadalo tom islamističkom pokretu.
 
Izraelska vojska i vlada, suočeni s kritikama nakon smrti Palestinaca u izraelskoj paljbi u ponedjeljak, tvrde da je prosvjede organizirao Hamas.
 
>>MASAKR U GAZI Palestinci pokapaju žrtve, najmlađa je imala samo osam mjeseci
 
>>Izraelski premijer i Trump krive Hamas za masakr u pojasu Gaze
 
Tisuće Palestinaca su 30. ožujka u Pojasu Gaze pokrenule prosvjede protiv izraelske blokade i za pravo Palestinaca da se vrate na zemlju s koje su pobjegli i s koje su protjerani nakon osnivanja države Izrael 1948. 
 
Nasilje u ponedjeljak je koincidiralo s otvaranjem novog američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. Gvatemala je također otvorila u srijedu u Jeruzalemu svoje novo veleposlanstvo u Izraelu i izazvala bijes palestinske uprave.
 
Najkrvaviji dan sukoba od 2014.
 
Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a, Izraela i mnogih drugih zemalja, da je iskoristio trenutak da bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavio eksplozivne naprave duž granice.
 
Izraelska vojska tvrdi da samo brani granice od moguće infiltracije Palestinaca. Nasilje u Gazi u ponedjeljak je najkrvaviji dan izraelsko-palestinskog sukoba od 2014.
 
Papa Franjo je rekao da je "jako zabrinut eskalacijom nasilja u Svetoj Zemlji", ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao na "odustajanje od nasilja", dok je njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov "bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih prosvjednika s teroristima".
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je osudio šutnju međunarodne zajednice pred "izraelskom tiranijom", dok arapski ministri vanjskih poslova trebaju u četvrtak u Kairu održati izvanredan sastanak o "izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda". Napetost se stišala u Pojasu Gaze uoči ramazana, muslimanskog mjeseca posta. 

 

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE