Piše: Hina | 16.05.2018. 22:24

Pred slovenske izbore u anketama vodi Janez Janša, čak 40 posto birača još je neodlučno

Foto: FAH

SLOVENSKA demokratska stranka (SDS) kojoj je već 24 godina na čelu Janez Janša u znatnoj je prednosti pred političkim konkurentima malo više od dva tjedna pred parlamentarne izbore 3. lipnja, no skoro 40 posto birača još ne zna kome će dati svoj glas, pokazala je u srijedu anketa agencije Mediana za portal Siol.net i televizijsku postaju Planet TV.

Anketa na 750 ispitanika napravljena zadnjih pet dana stranci bivšeg premijera i čelnika sadašnje konzervativne oporbe daje 15,5 posto glasova, na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 8,6 posto, a na trećem Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana sa 6,8 posto.

Mandate u novom parlamentu, sudeći po ispitivanju, dobit će još Stranka modernoga centra (SMC) Mire Cerar s 4,8 posto potpore, Ljevica 4,4 posto i Demokratski umirovljenici (DESUS) Karla Erjavca 4 posto, a na dobivanje ponekog mandata mogu još računati stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, demokršćani Mateja Tonina i "nacionalisti" Zmage Jelinčiča.

I većina dosadašnjih ispitivanja pokazala je da na dobivanje relativne većine u 90-članskom parlamentu mogu računati samo Janšina, Židanova ili Šarčeva stranka, od čega ovisi tko će dobiti mandat za sastav buduće koalicijske vlade.

Ispitivanje Meduijane pokazalo je da skoro 40 posto ispitanika još ne zna za koju će od 25 kandidacijskih lista glasovati ili da na izbore neće izaći, što unosi dodatnu nepoznanicu u izborni rezultat koji će po ocjenama promatrača biti tijesan i stvoriti situaciju za dugo čekanje nove vlade.

Izborna kampanja se nastavlja sljedeća dva tjedna kad će doživjeti najveći zamah, pa u odnosu na sadašnje pozicije stranaka nije isključena mogućnost promjena stajališta birača.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE