Još jedan jak potres pogodio područje kod vulkana na Havajima

Foto: Hina/EPA
 
HAVAJE je pogodio potres magnitude 4,2 s epicentrom od oko pet kilometara jugozapadno od vulkana Kilauee, priopćio je USGS. 
 
 
Potres se dogodio u 8:30 sati po lokalnom vremenu, što je 20:30 po srednjoeuropskom vremenu. Prema posljednjim informacijama, nema opasnosti od tsunamija. 
 
 
 
 
 
Potresi pogodili isto područje prije deset dana
 
Niz potresa pogodio je Veliki otok na Havajima, među kojima je najsnažniji bio magnitude 6,9 s epicentrom na južnim padinama vulkana Kilauee.
 
 
Potres se tada dogodio u 12.32 po mjesnom vremenu (subota, pola sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu) na dubini od 5 km, 16 km jugozapadno od naselja Leilani, odakle su vlasti evakuirale stotine stanovnika.
 
Vulkan izbacuje lavu "kao fontana"
 
Dužnosnici Američkog geološkog istraživanja procjenjuju da bi se erupcija mogla dogoditi u krateru Halemaumau na vrhu vulkana Kilauea. A ta bi erupcija mogla poslati oblake pepela i do 19 kilometara od najvišeg kratera, upozorio je Havajski vulkanski opservatorij i dodao da najduži procijep vulkana izbacuje lavu “kao fontana” i šalje je više od 30 metara u zrak.
 
 
 
 
Iako je vulkanska aktivnost u međuvremenu oslabila, dužnosnici upozoravaju da lako može opet porasti. Reporterka CNN-a Stephanie Elam opisala je zvuk koji dolazi iz jednog od procijepa kao “čekiće u perilici”. “Rastopljeno kamenje tako je žarko narančasto da izgleda kao da je tehnički modificirano. Kad je sumporni dioksid jednom ušao u moja pluća, oduzeo mi je dah”, dodala je.  
 
Pepeo, otrovni plinovi i strah od nove erupcije
 
To, međutim, ne znači da do “velike” erupcije neće doći. Vulkan bi se mogao “začepiti” kako se nivo magme u krateru spušta, a pritisak odozdo mogao bi se nagomilati, napomenula je Coombs.
 
Osim pepela, koji nije otrovan, stanovnici Big Islanda na Havajima moraju brinuti zbog sumpornog dioksida, koji može prouzročiti gušenje i smrt, a dolazi iz čak 21 pukotine u zemlji koje je uzrokovao aktivni vulkan, naglašava Coombs. Havajski dužnosnici priopćili su da je razina otrovnog plina opasno visoka na pojedinim mjestima.  
 

 

 

Pročitajte više